Brambory si získaly špatnou pověst neprávem. Kalorickou bombu z nich dělají obvyklé přísady

Brambory se na našich stolech objevují v různých formách. Většina lidí je má ráda a obvykle jsou doplňkem masných jídel. Přinášejí spoustu výživových hodnot a na rozdíl od zdání neobsahují mnoho kalorií. Dávejte si však pozor na přílohy, které mohou být velmi kalorické.

Různé formy

Brambory se objevují na stolech lidí v různých verzích. Chutnají pečené a vařené, jakož i ve formě pyré. Perfektně se hodí k masu a omáčkám a jsou základem mnoha dalších jídel. Mluvíme o bramborových plackách nebo slezských nudlích. Už dlouho se tvrdí, že bychom se bramborám měli vyhnout při hubnutí. Na rozdíl od zdání tato zelenina nemá vysoký obsah kalorií. 100 g brambor má asi 75 kalorií.

Doporučený článek:  Drahé krémy málokdy fungují. Pro pevnou a zářivou pokožku stačí trochu vylepšit svůj jídelníček

Kromě toho jsou bohaté na mnoho vitamínů a minerálů. Obsahují mimo jiné draslík, fosfor, hořčík, vitamín C a vitamín B6 a vlákninu. Brambory si získaly špatnou pověst hlavně kvůli přísadám, se kterými se podávají. Jak již bylo uvedeno, brambory jsou cennou zeleninou. K udržení štíhlé postavy stojí za to postarat se o správné stravovací návyky a zajistit vyváženou stravu a poskytnout tělu správné množství kalorií a živin.

Zdroj obrázku: Freepik

Správné kombinace

Není třeba vzdát se brambor ze strachu z přírůstku na váze. Je třeba věnovat pozornost pouze tomu, s čím je podáváme. Doporučuje se vyhnout se máslu, smetaně a jiným tukům. Tyto přísady zvyšují kalorickou hodnotu brambor. Kromě toho je lepší vyhnout se mastným omáčkám a smažení brambor na olejích nízké kvality.

Doporučený článek:  Ohřátý oběd z předešlého dne může skončit i fatálně. Na tyto potraviny pozor

Nejlepší je vařit celé brambory se slupkou. Potom si zachovají nejvíce vitamínů a minerálů. Kromě toho je lepší zvolit napařování namísto smažení, při přípravě pyré stojí za to nahradit máslo a smetanu nízkotučným mlékem. Brambory je ale třeba konzumovat s mírou a nezapomenout na pestrou stravu.

Zdroj: https://www.oneharvest.com.au/potato-myths-debunked/
.

Doporučené články