Při vysokém cholesterolu je nutné omezit tuky. Několik druhů sýra je vhodných

Potraviny jsou pro nás zdrojem energie a živin. Nejlepší jsou přírodní, které tvoří protilátky na mnoho nemocí. Nemusí ale být vždy zdravé, záleží na tom, jaké si vybereme. Jaké sýry jíst, když hladina cholesterolu v krvi překročí bezpečnou normu?

Pozor na tučné potraviny

Životní styl má obrovský vliv na hladinu cholesterolu v krvi, roli hraje fyzická aktivita a výživa. Lidé, kteří konzumují velké množství nasycených tuků, jejichž zdrojem jsou tučné živočišné produkty (tučné červené maso a tučné mléčné výrobky včetně sýra), mají větší pravděpodobnost tvorby aterosklerotických plátů v cévách. Při zvýšené hladině cholesterolu byste se měli vzdát konzumace některých druhů sýrů. Jiné ale můžete bez obav jíst. Které to jsou?

Doporučený článek:  Obyčejný rohlík dokáže s tělem zamávat. Hodnota glykemického indexu u běžného pečiva překvapí
Zdroj obrázku: Freepik

Sýry vhodné při vysokém cholesterolu

Klidně sáhněte po mozzarelle, která má zanedbatelný obsah nasycených mastných kyselin (pouze 3 gramy na 100 gramů produktu). Stejný podíl cholesterolu a nasycených mastných kyselin jako mozzarella má také sýr feta. Vybírejte ale ten originální, ne náhražky, které původní receptuře neodpovídají složením, a tím pádem ani výslednou kvalitou. Dobrou volbou je také tvaroh a sýry typu lučina, protože v nich najdeme hodně bílkovin a v porovnání s jinými sýry celkem zanedbatelné množství tuků.

Doporučený článek:  Vyvážený jídelníček tělu poskytne všechny důležité živiny a nabízí různorodost

Nízkým obsahem nasycených mastných kyselin se pyšní sýr ricotta ve své polotučné podobě. Populární je hlavně v Itálii. Dobré jsou sýry ve tvaru copánků či plochých oddělitelných proužků (například slovenské korbáčiky, parenica, nitě), které se obvykle vyrábějí na bázi kombinace mozzarelly a čedaru, obsah tuku v nich obvykle nepřesahuje 5 gramů na 100 gramů výrobku. Hovoříme o tom, že byste se měli vyvarovat sýrů s nadměrným množstvím tuku, ale nebezpečím jsou i sýry z odstředěného mléka, u kterých chybějící nosič chuti (tuk) nahrazují chemické přídatné látky. Ani tohle není dobrá volba.

Zdroj: https://www.verywellhealth.com/which-cheeses-can-i-eat-on-a-cholesterol-lowering-diet-697777
.

Doporučené články