Potraviny jsou pro nás zdrojem energie a živin. Nejlepší jsou přírodní, které tvoří protilátky na mnoho nemocí. Nemusí ale být vždy zdravé, záleží na tom, jaké si vybereme. Jaké sýry jíst, když hladina cholesterolu v krvi překročí bezpečnou normu?
Pozor na tučné potraviny
Životní styl má obrovský vliv na hladinu cholesterolu v krvi, roli hraje fyzická aktivita a výživa. Lidé, kteří konzumují velké množství nasycených tuků, jejichž zdrojem jsou tučné živočišné produkty (tučné červené maso a tučné mléčné výrobky včetně sýra), mají větší pravděpodobnost tvorby aterosklerotických plátů v cévách. Při zvýšené hladině cholesterolu byste se měli vzdát konzumace některých druhů sýrů. Jiné ale můžete bez obav jíst. Které to jsou?
Sýry vhodné při vysokém cholesterolu
Klidně sáhněte po mozzarelle, která má zanedbatelný obsah nasycených mastných kyselin (pouze 3 gramy na 100 gramů produktu). Stejný podíl cholesterolu a nasycených mastných kyselin jako mozzarella má také sýr feta. Vybírejte ale ten originální, ne náhražky, které původní receptuře neodpovídají složením, a tím pádem ani výslednou kvalitou. Dobrou volbou je také tvaroh a sýry typu lučina, protože v nich najdeme hodně bílkovin a v porovnání s jinými sýry celkem zanedbatelné množství tuků.
Nízkým obsahem nasycených mastných kyselin se pyšní sýr ricotta ve své polotučné podobě. Populární je hlavně v Itálii. Dobré jsou sýry ve tvaru copánků či plochých oddělitelných proužků (například slovenské korbáčiky, parenica, nitě), které se obvykle vyrábějí na bázi kombinace mozzarelly a čedaru, obsah tuku v nich obvykle nepřesahuje 5 gramů na 100 gramů výrobku. Hovoříme o tom, že byste se měli vyvarovat sýrů s nadměrným množstvím tuku, ale nebezpečím jsou i sýry z odstředěného mléka, u kterých chybějící nosič chuti (tuk) nahrazují chemické přídatné látky. Ani tohle není dobrá volba.
Zdroj: https://www.verywellhealth.com/which-cheeses-can-i-eat-on-a-cholesterol-lowering-diet-697777