Polévková dieta je velmi populární již řadu let, a to hlavně na jaře. Není divu, protože umožňuje zhubnout rychle a cítit se lehčí. Každá mince má však dvě strany a tak je to i s polévkovou stravou, která může mít velmi rychlý jojo efekt.
Zdravé polévky
Polévky jsou považovány za jedno z nejzdravějších a nejvýživnějších jídel. Připravují se na základě rostlinného nebo masového vývaru, ale v obou případech je jejich hlavní složkou zelenina, bohatá na vlákninu, železo a celou řadu živin a vitamínů. Polévky rychle zasytí, jsou však lehké a nízkokalorické, takže je mohou jíst lidé, kteří dbají o svoji postavu, a dokonce zůstávají na dietě.
Jednou z nejpopulárnějších hubnoucích polévek je samozřejmě zelná polévka, která získala popularitu v 90. letech a umožnila mnoha lidem, kteří se léta trápili s nadváhou, zhubnout. Tato polévka je bohatá na vlákninu, ale má nízký obsah tuku – proto dnes víme, že by se neměla konzumovat déle než týden.
Druhy polévek
Hlavní složkou polévkové stravy je samozřejmě zeleninová polévka založená na vývaru, která by se měla konzumovat ke snídani, obědu i večeři. Některé diety ale dovolují konzumovat i další produkty, jako například zeleninu, čerstvé ovoce, libové bílkoviny, hnědou rýži.
Nejlepší je držet polévkovou dietu týden, ale máme-li dovolenou i konzumaci výrobků uvedených výše, můžeme tento čas prodloužit na více týdnů. Podle odborníků na výživu je krátkodobá a účelová dieta polévek naprosto bezpečná a má dobrý vliv na zdraví a pohodu. Může se také používat několik dní jako detox.
Zdroj: https://www.verywellfit.com/soup-diet-how-it-works-4589772