Palmový olej je nejběžněji používaný rostlinný olej na světě. Je levný, efektivní a funkční, a proto jej často nacházíme na štítcích sladkostí a vysoce zpracovaných potravin. Ukazuje se však, že navzdory pochybné pověsti není palmový olej tak špatný.
Mýtus byl vyvrácen
Palmový olej je normální tuk, kromě toho, že se jedná o kategorii tuhých tuků. Ve srovnání s jinými tuhými tuky není tak špatný a pro to, že je škodlivý, neexistuje žádný důkaz, jak poznamenává Krzysztof Krygier, odborník na oblast tukových technologií z Varšavské univerzity.
Palmový olej obsahuje téměř dvakrát tolik nasycených tuků než kokosový olej. V případě prvního z nich je poměr nasycených k nenasyceným asi 1 : 1, zatímco kokosový olej asi z 90 procent sestává z nasycených tuků. Velké množství těchto tuků může vést ke zvýšení hladiny cholesterolu v krvi. Z tohoto důvodu odborníci na výživu navrhují omezit jejich příjem v denní stravě, maximální denní dávka nasycených tuků je stanovena na 13 gramů o přibližně 120 kcal.

Názory odborníků
Krzysztof Krygier zdůraznil, že tuhé tuky jsou ve skutečnosti mnohem méně cenné ve srovnání s tekutými. Kapalné oleje mají mnohem více nenasycených mastných kyselin a méně nasycených kyselin, které mohou mít nepříznivý vliv na lidské zdraví. „Nejlepší je nepochybně řepkový olej, protože kromě skutečnosti, že má nejméně nepříznivé nasycené kyseliny, má stále hodně omega-3, které lidé konzumují příliš málo kvůli nízkému množství ryb ve stravě,“ říká odborník v rozhovoru pro Newseria Lifestyle.
Podle odpůrců vede konzumace palmového oleje nejen ke zvýšení hladiny cholesterolu v krvi, ale způsobuje také obezitu, podporuje rozvoj cukrovky a aterosklerózy a také zvyšuje riziko kardiovaskulárních chorob. Profesor Krzysztof Krygier však ujišťuje, že tento tuk není škodlivý pro zdraví, pokud jej konzumujeme s mírou.
Zdroje: https://www.lekarna.cz/clanek/palmovy-olej-a-jeho-ucinky/ https://www.rxlist.com/palm_oil/supplements.htm