Nadbytek cukru ve stravě způsobuje závislost, negativně působí na celé tělo

Potravinářský a cukrářský průmysl, stejně jako všechny ostatní, využijí každé příležitosti, která se objeví, abychom si zakoupili jejich výrobky. V lidském těle po konzumaci sladkostí stoupá riziko rakoviny slinivky břišní, stav mozku se zhoršuje a stoupá riziko zánětu jater.

Tichý zabiják

Nadměrný příjem cukru má negativní vliv na celé tělo a příznaky závislosti na sladidlech jsou často podceňovány nebo připisovány jiným příčinám. Nejprve se objeví bolesti hlavy, problémy s koncentrací, ospalost, ztráta vitality a akné, a to i u dospělých. Jak tvrdí ve své knize „Cukr. Tichý vrah. Jak se zbavit závislosti na největším jedu naší doby“ Dr. Richard Jacoby, člen Americké rady pro dětskou chirurgii, cukr pracuje na lidském mozku stejně jako drogy. Při konzumaci sladkého cítíme potěšení podobné, jaké je aktivováno při užívání morfinu, heroinu nebo kokainu.

Doporučený článek:  Světová zdravotnická organizace varuje: alobal je vážnou hrozbou. Vyhoďte ho ihned z kuchyně

Problém je vážný, protože cukr je jednou z nejlevnějších látek, které zlepšují chuť. V potravinářském průmyslu se běžně používá. Jak víte, k tomu, abyste se dostali ze závislosti, musíte zastavit látku, která je její příčinou. To je případ alkoholu, nikotinu, drog a mnoha dalších návykových látek. Problém je v tom, že nelze odstranit cukr ze stravy.

Zdroj obrázku: Freepik

Vznik nemocí

V ovoci jsou také jednoduché cukry, ale kvůli vláknině, kterou obsahují, se glukóza a fruktóza uvolňují pomalu a nezatěžují tělo jako strava, ve které vládnou sladkosti. Tyto způsobují rychlé ejekce glukózy v krvi a při produkci obrovského množství inzulínu nutí slinivku břišní pracovat naplno. Ano, dobrovolně podporujeme inzulínovou rezistenci, cukrovku typu 2 a řadu dalších následků zhoršeného řízení uhlohydrátů. Koneckonců přetížené pankreatické buňky nebudou donekonečna fungovat na 200 procent.

Doporučený článek:  Při smažení jídla hraje zásadní roli použitý olej

Podle švédských vědců strava s vysokým obsahem cukru jednoznačně zvyšuje riziko vzniku rakoviny slinivky břišní, jednoho z nejsmrtelnějších druhů rakoviny. Jednoduchý cukr obsažený ve sladkostech a jiných výrobcích má destruktivní vliv na práci mozku a nervového systému. Jak známo, cukr podporuje přírůstek na váze a má řadu zdravotních následků. Podle vědců je strava s vysokým obsahem cukru nejen problémem s pamětí a koncentrací, ale také vyšším rizikem vzniku demence a Alzheimerovy choroby.

Zdroj: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17093171/, https://www.verywellhealth.com/blood-sugar-spikes-5216913, https://www.weightandwellness.com/resources/podcasts/sugar-connection-neuropathy/, https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/added-sugar-where-is-it-hiding, https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/food-types/how-does-sugar-in-our-diet-affect-our-health/
.

Doporučené články