Polévka z kyselých okurek je výživná, zasytí a podpoří hubnutí

Klasická okurková polévka by měla být nejen kyselá a výrazná, ale také hustá. Díky tomu bude výživná a na dlouho vás zasytí. Jak připravit perfektní okurkovou polévku?

Podporuje ledviny i žaludek

Okurkovou polévku charakterizuje kyselá chuť. Stojí za to ji zařadit do jídelníčku, protože okurky obsahují spoustu živin, hlavně vitamíny skupiny A, C a K, z minerálů fosfor, hořčík, mangan a draslík. Nakládáním získávají okurky další výživné složky. Podporují práci ledvin a žaludku, eliminují zácpu. Pokud jste okurkovou polévku připravili z velkého množství zeleniny a libového masa, výsledná polévka bude obsahovat vysoké nutriční hodnoty.

Doporučený článek:  Červená řepa v hlavní roli: nachystejte lahodný salát, pečenou dobrotu nebo polévku
Zdroj obrázku: Freepik

Kolik kalorií obsahuje?

Okurková polévka je skvělá na hubnutí. Má nízkou kalorickou hodnotu a vysoký obsah minerálů a vitamínů. Obsahuje asi 50 kcal ve 100 g. V závislosti na množství použitých složek se tato hodnota může lišit. Její příprava je jednoduchá, ale každá nakládaná okurka má jinou kyselost. Podle chuti proto musíte umět odhadnout, zda jste jich do polévky přidali správné množství.

Potřebujete:

  • 1,5 l vývaru,
  • 2 velké mrkve,
  • 0,5 kg brambor,
  • máslo nebo margarín,
  • 0,5 kg nakládaných okurek (nevylévejte vodu z okurek),
  • 200 ml 12% nebo 18% zakysané smetany,
  • kopr.
Doporučený článek:  Pro nadýchané palačinky je důležité dodržet poměr surovin. Díky perlivé vodě budou ještě lepší

Zkuste přidat žloutek

Do mírně mastného vývaru přidáte oloupané a nakrájené brambory a mrkev. Když se vaří, nastrouhejte okurky na kolečka. V samostatné pánvi roztavte máslo a krátce je na něm osmažte. Zkontrolujte, zda je zelenina v bujónu již měkká. Pokud ano, přidejte okurky a vařte několik minut. Pak přidejte smetanu. Nalijte ji do misky a přidejte do ní několik lžic polévky. Do hrnce ji vlijte, až ztuhne, zabráníte tak tomu, aby se smetana v polévce srazila. Nakonec přidejte jemně nasekaný kopr. Pro případné okyselení můžete přidat vodu z nakládaných okurek. Do smetany můžete přimíchat vaječný žloutek, který polévce dodá další vápník, železo, hořčík a fosfor.

Zdroj: https://www.thespruceeats.com/polish-creamy-dill-pickle-soup-recipe-1137136, https://www.webmd.com/food-recipes/health-benefits-pickles, https://www.nutritionix.com/i/nutritionix/dill-pickle-soup-1-bowl-2-cups/56c37760fcb969a014a6fd42, https://www.medicalnewstoday.com/articles/320445
.

Doporučené články