Tento fermentovaný mléčný nápoj je populární. Je ceněn pro svou nutriční hodnotu a charakteristickou a osvěžující chuť. Je považován za zdravý a výživný hlavně zásluhou příznivého účinku na trávicí systém. Existují však lidé, kteří by ho neměli konzumovat.
Kdo nemůže pít podmáslí?
Podmáslí obsahuje laktózu, mléčný cukr, který u některých lidí způsobuje zažívací potíže. Mnoho lidí trpí laktózovou intolerancí a konzumace mléčných výrobků u nich vede k průjmu nebo žaludeční nevolnosti. Proto by si na podmáslí měli dávat pozor. Kontraindikací pití podmáslí je také potravinová alergie na mléko, která způsobuje žaludeční nevolnost, kopřivku nebo zvracení. U lidí se silnou alergií na mléčné bílkoviny může dokonce dojít k anafylaktickému šoku, i když to se děje zřídka. Podmáslí obsahuje hodně sodíku, proto je nevhodné pro osoby na dietě s nízkým obsahem soli. Čím méně tuku má podmáslí, tím více sodíku obvykle obsahuje.
Kdy je podmáslí nezdravé?
Podmáslí je oblíbený mléčný nápoj s charakteristickou osvěžující chutí. V obchodech si ho můžete koupit jak v klasické podobě, tak v různých příchutích, například jahodové nebo broskvové. Nejzdravější je klasické podmáslí, které obsahuje méně cukru a méně kalorií. Jeho složení tvoří voda, mléčný cukr, tuky a bílkoviny. Jde o vynikající zdroj vápníku. Jedna sklenice uspokojí asi 30 % denní poptávky po tomto důležitém minerálu. Doporučuje se proto jako prevence osteoporózy. Pozitivně ovlivňuje kvalitu spánku, metabolické procesy a detoxikaci, snižuje napětí a stres. Před spaním by podmáslí neměli pít lidé trpící refluxem, protože zesiluje jeho příznaky, a diabetici, protože zvyšuje glykémii. Také není dobré podmáslí kombinovat s alkoholem, protože ten podporuje srážení bílkovin. Podmáslím byste neměli zapíjet léky. Hodí se, pokud berete antibiotika, ale pijte ho několik hodin před nebo po užití léku.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/buttermilk, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lactose-intolerance/symptoms-causes/syc-20374232, https://www.webmd.com/diet/health-benefits-buttermilk