Dobře ochucené tofu vynikne nejen ve veganské stravě. Je unikátním zdrojem bílkovin a vzácných isoflavonů

Tofu je základem každé veganské stravy, ale tento sýr by měl být zahrnut do každodenní stravy i jedlíků masa. Tofu má mnoho zdravotních vlastností – snižuje špatný cholesterol, zmírňuje příznaky menopauzy, chrání před osteoporózou. Dozvíte se i další důvody, proč byste měli tento produkt zahrnout do stravy.

Co je přesně tofu

Tofu je sýr vyrobený ze sójového mléka. Vytváří se v procesu koagulace, tedy separace, sójového proteinu ze syrovátky. Někteří si mohou myslet, že je to relativně nový produkt, ale ve skutečnosti je tofu známé již celá staletí. Tento druh sýra se konzumoval v 6. až 18. století zejména ve východní Asii. Předpokládá se, že tofu pochází z Číny, kde tamní kuchař náhodou zkombinoval sójové mléko s nigari nebo solankou.

Doporučený článek:  Skoncujte s nespavostí jednou provždy. Tyto produkty vám popřejí dobrou noc

Tofu má velmi jemnou chuť. Někteří lidé, kteří právě začínají s tímto typem sýra, dokonce tvrdí, že nemá chuť. Z tohoto důvodu klíčem je, jak se připraví tofu. Chcete-li mu dát více charakteru, můžete ho marinovat nebo jinak ochutit. Většinou se rozlišuje mezi dvěma druhy tofu. Jedno je tužší a díky své struktuře výborně absorbuje pepř a skvěle se tedy hodí pro marinování. Druhé tofu je mnohem měkčí a má roztíratelnou strukturu.

Zdroj obrázku: Freepik

Vlastnosti tofu

Tofu je vynikající zdroj bílkovin. Tento sýr je také bohatý na vápník, draslík, fosfor, železo, zinek a selen, jakož i na vitamíny B. Jeho složení zahrnuje i velmi cenné isoflavony, zejména genistein, daidzein a glycitin. Tofu neobsahuje složky živočišného původu a je to 100% veganský produkt. Tofu má řadu zdravotních vlastností. Vzhledem k výše uvedeným isoflavonům může mít tofu protirakovinný účinek.

Doporučený článek:  Správné nastavení zásuvky v myčce zajistí, že nádobí bude vždy suché

Jedná se zejména o rakovinu prsu a rakovinu prostaty. Zajímavé protirakovinné vlastnosti se vztahují na všechny sójové výrobky. Výzkum ukazuje, že lidé, kteří konzumují sójové výrobky nejméně jednou týdně, trpí rakovinou prsu, prostaty a žaludku až o 50 procent méně častěji. Další skvělé vlastnosti tofu jsou zmírnění příznaků menopauzy, snížení množství tuku v játrech, zvýšení dobrého cholesterolu a udržování přiměřené tělesné hmotnosti.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/what-is-tofu
.

Doporučené články