Zácpa trápí mnoho lidí, pomoc je přitom na dosah. Zdraví střev podpoří jednoduché potraviny

Lidé s nízkou frekvencí stolice si stěžují na mnoho doprovodných onemocnění, která jim komplikují každodenní život i jejich zdraví. Jedná se o trapný problém, o kterém většina z nás nerada mluví, ale málokdo tuší, že se proti němu dá bojovat také domácími prostředky. Vysvětlíme nejčastější příčiny zácpy a poradíme, jak s nimi bojovat domácími prostředky. Zkuste je i vy a zbavte se těchto nepříjemných problémů spojených se zažíváním.

Zácpa – jak ji poznat

Lékaři hovoří o zácpě, pokud je frekvence stolice méně než dvakrát týdně. Pokud je stolice vylučována méně než dvakrát do měsíce, máme co do činění s těžkou zácpou.

Doporučený článek:  Jablka jsou zdravá, některé odrůdy ale vitamíny přímo překypují. Odborníci prozradili, která je nejlepší

Příznaky zácpy jsou:

  • potřeba zvýšeného tlaku při vyprazdňování,
  • vyprazdňování suché nebo nadměrně zhutnělé stolice,
  • pocit neúplného pohybu střev,
  • nadýmání,
  • nevolnost.

Příčiny zácpy

Nejčastější příčinou bývá špatná strava a nedostatek pohybu, zácpu může způsobit i nemoc nebo užívání některých léků. Zácpa může také souviset s věkem, protože starší lidé mají většinou problémy s vyprazdňováním častěji, jelikož s věkem dochází k anatomickým a fyziologickým změnám řitního otvoru, tedy k ochabování svalů odpovědných za vyprazdňování. Prodlužuje se také doba trávení, a tím pádem i pohybu zbytků potravy v tlustém střevě. Zapříčinit potíže může také strava s nízkým obsahem vlákniny, příliš malý příjem tekutin a malá nebo žádná fyzická aktivita.

Doporučený článek:  Rýžová mouka nahradí pšeničnou v každé situaci. Nezatíží tělo lepkem ani prázdnými kaloriemi
Zdroj obrázku: Freepik

Jak zácpu léčit?

Abychom předešli problémům s vyprazdňováním, stojí za to dbát především na systematický pohyb a pravidelnou životosprávu a také na zdravou, vyváženou stravu, která má dostatečný obsah vlákniny. Ve stravě člověka trpícího zácpou by měl být dostatek zeleniny a potravin, které usnadňují pohyb střev a zpracování potravy:

  • celozrnný chléb,
  • pšeničné otruby,
  • švestky,
  • jablka,
  • ořechy,
  • fíky,
  • pohanková krupice,
  • červená řepa.

V žádném případě byste neměli zapomínat na hydrataci těla. Měli byste vypít alespoň 2 až 2,5 litru tekutin denně a vyvarovat se silné kávy a čaje, které způsobují zácpu.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/best-foods-for-constipation
.

Doporučené články