Miska ovesné kaše je skvělý způsob, jak začít den. Toto jednoduché a výživné jídlo má spoustu zdravotních a výživných vlastností. Klíčem k plnohodnotné ovesné kaši je věnovat pozornost metodě přípravy a složkám, které pro ni používáme. Těchto několik chyb může způsobit ztrátu vlastností ovesné kaše.
Zdravé vlastnosti ovesné kaše
Ovesné vločky jsou skvělé pro jednoduchou a rychlou snídani, kterou lze připravit doslova za pár minut. Fungují také jako zdravá svačina, a dokonce i jako dezert. Ovesná kaše je bohatým zdrojem bílkovin a mnoha vitamínů a minerálů. Obsahuje mimo jiné hořčík, železo, vlákninu, vitamíny B1, B6 a vitamín E. Ovesné vločky mají vlastnosti prebiotické, díky čemuž podporují správné fungování střev a imunitního systému.
Vláknina pomáhá udržovat normální cholesterol a díky vysokému obsahu nenasycených mastných kyselin zabraňuje pravidelně konzumovaná ovesná kaše srážení krve, snižuje hladinu cukru v krvi a chrání před rakovinou. Kromě toho je to skvělá volba pro lidi, kteří se starají o postavu, a sportovce. Ovesné vločky mají nízký počet kalorií a obsahují velké množství vlákniny, která způsobuje pocit sytosti. Díky tomu nejen dodává energii na celý den, ale také snižuje touhu po vysokokalorických občerstveních.
Toto při přípravě kaše nedělejte
Sladké přísady, jako je cukr nebo javorový sirup, nejenže snižují vlastnosti podporující zdraví, ale také zvyšují výhřevnost ovesné kaše. Již dlouho je známo, že cukr má nepříznivý vliv na lidské zdraví včetně toho, že urychluje proces stárnutí, může způsobit cukrovku, zvyšuje riziko řady nemocí včetně rakoviny, snižuje imunitu těla, způsobuje kazy. Přidání některých sladidel do ovesných vloček, jako je rafinovaný nebo hnědý cukr, krémů a sirupů může způsobit zánět v těle.
Některým se chuť ovesné kaše může zdát nevýrazná a nezajímavá. Na záchranu přicházejí různé doplňky. I když přidání kousků čokolády nebo sladkých cukrovinek je lákavé, je třeba pamatovat na to, že zabíjejí prospěšné účinky ovesné kaše. Přírodní přísady jsou mnohem lepší volbou včetně ořechů, semen, čerstvého nebo mraženého ovoce, které nejen zvýší chuť, ale také výživovou hodnotu tohoto jídla.
Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/porridge-healthy