Obohaťte své podzimní menu o sezónní produkty

Toto období je krásné na pohled, všemi svými barvami. Pro některé však může být nepříjemné kvůli chladnějšímu počasí a pochmurnějším dnům. V létě trávíme více času venku a přirozeně jíme lehčí a zdravější stravu. Naopak na podzim se chceme spíše zahřát. Lehké letní saláty střídá chuť na těžší a teplé pokrmy.

Sezónně a chutně

K podzimu se přímo hodí polévky. Jsou výživné, zahřejí, a ještě se k jejich přípravě dají skvěle využít sezónní potraviny. Typicky podzimní plodiny jsou červená řepa, dýně, brambory a cukety. Dýňová polévka je typickým sezónním pokrmem. Dýňová polévka s kurkumou, zázvorem, mrkví a kari nikdy neomrzí. Za pokus stojí také mrkvová polévka nebo třeba také polévka z podzimní zeleniny s červenou čočkou.

Doporučený článek:  V autech se začaly objevovat plechy s ovocem. Zkušené hospodyňky díky tomu šetří elektřinu
Zdroj obrázku: Freepik

Neoblíbené suroviny s výborným výsledkem

Dýně nemá využití jen na polévky. Je velice výživná a zdraví prospěšná, obsahuje vitamín A. Zkusit můžete například dýňové rizoto. Jde o naprosto jednoduchý recept. Nejprve na pánvi osmahněte dýni na oleji, po změknutí k ní přidejte česnek a cibuli. Obě suroviny nakrájejte nadrobno a přidejte k nim rýži, bílé víno a také zeleninový vývar. Dostanete tak pravé italské rizoto, které vám bude moc chutnat.

Další neoblíbenou potravinou je čočka. Všichni si ji představí jako nudnou a nedobrou čočku z dětských časů. To ale není jediný způsob, jak ji připravit. Může být i výborná. Dají se z ní připravit karbanátky, pomazánka, nebo třeba polévka s batátem. Karbanátky připravíte rychle. Nejprve čočku uvařte doměkka a smíchejte ji s vaší oblíbenou zeleninou, kterou nasekáte nadrobno. Přidejte mouku a vejce. Karbanátky následně smažte na oleji. Když budete čočku vařit, můžete si rovnou připravit pomazánku. Uvařenou čočku smíchejte s nadrobno nasekanou cibulí a česnekem, Nakonec přidejte tvaroh a hořčici.

Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/top-20-autumn-recipes
.

Doporučené články