Ocet se již po staletí používá při vaření a jako konzervační látka. Vyrábí se fermentací alkoholu a jeho kyselost se může pohybovat od mírné až po silnou v závislosti na typu. V českých domácnostech je nejtypičtější kvasný lihový ocet. Existují ale mnohé druhy octa, které můžete použít jak v kuchyni, tak v péči o domácnost.
Druhy octa, které možná znáte
Jedním z populárních octů je jablečný ocet. Ten se vyrábí z jablek, která se fermentují, aby vznikl kyselý, mírně sladký ocet. Je oblíbenou přísadou do mnoha salátových dresinků, marinád a omáček a používá se také jako přírodní lék na mnoho zdravotních problémů. Má antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti a také napomáhá trávení a podporuje hubnutí. Jablečný ocet lze použít při vaření, aby dodal pikantní chuť pokrmům, jako je pečená zelenina, kuře a ryby.
Druhým oblíbeným octem, je balsamico. Balzamikový ocet se vyrábí z hroznového moštu, což je šťáva z čerstvě rozdrcených hroznů, která byla svařena na hustý sirup a poté několik let zrála v sudech. Tento ocet má komplexní chuť, která je sladkokyselá a lehce ovocná. Často se používá do salátových dresinků, marinád a omáček. Lze jím také pokapat čerstvé ovoce nebo zmrzlinu a je klíčovou složkou salátu Caprese.
Dalším poměrně známým druhem je rýžový ocet. Ten se vyrábí z rýže, která byla fermentována s octem. Má jemnou, lehce nasládlou chuť a je klíčovou složkou mnoha asijských jídel. Často se používá v sushi rýži, omáčkách a marinádách. Můžete ho použít také jako náhradu klasického octa do salátových dresinků nebo marinád.
Exotické druhy octa
K méně známým druhům patří například broskvový či jahodový ocet. Ty mají sladkou, ovocnou chuť. Skvěle se hodí na zálivku salátů nebo jako marináda na vepřové a kuřecí maso. A představují také lahodný doplněk do koktejlů.
Dalším druhem je rajčatový ocet. Ten má pikantní rajčatovou příchuť, která je skvělá pro přidání do salátů nebo použití jako marináda na kuře nebo ryby. Skvěle se hodí i na přípravu domácího kečupu nebo barbecue omáčky. Pikantní volbu také představuje chilli ocet, který je skvělý pro přidání trochy pálivosti do jídel, jako jsou hranolky, marinády a dresinky. Můžete ho použít také jako koření pro smažená jídla nebo základ pro pálivou omáčku.
Zdroj: https://www.webstaurantstore.com/article/373/types-of-vinegar.html