Keto dieta je stále populárnější mezi lidmi, kteří chtějí zhubnout. Kolem této diety však panuje mnoho mylných představ, které vyvolávají obavy o její bezpečnost a účinnost. Pojďme si proto bod po bodu projít, co to keto dieta vlastně je a jaká rizika může přinášet.
Co je keto dieta a jak funguje?
Keto dieta funguje na principu zvyšování příjmu tuků a snižování příjmu sacharidů, jejichž cílem je navodit metabolický stav známý jako ketóza. Ten nastává, když tělu dojde glukóza a začne spalovat tuk jako zdroj energie. Složení keto diety obvykle tvoří 70–80 % tuků, 20–25 % bílkovin a 5–10 % sacharidů a poprvé byla zavedena již ve 20. letech 20. století na léčbu epilepsie. Dnes se používá k hubnutí a bylo prokázáno, že je účinná pro snižování tělesné hmotnosti, hladiny cukru v krvi a inzulínu. Není ale vhodná pro každého a mělo by se k ní přistupovat s opatrností:
- Vyloučení sacharidů ze stravy může vést k bolestem hlavy, svalů i duševní nepohodě.
- U lidí s onemocněním jater nebo ledvin může keto dieta výrazně zhoršit zdravotní stav.
- Kromě kilogramů tělo kvůli keto dietě často ztrácí také svalovou hmotu.
Dieta klade důraz na konzumaci zdravých tuků, jako je avokádo, ořechy a olivový olej, a zároveň se vyhýbá nezdravým tukům, jako jsou mastné kyseliny obsažené ve zpracovaných potravinách. Kromě toho podporuje konzumaci zeleniny bez škrobu, která poskytuje základní živiny a vlákninu.
Jak je to doopravdy s rizikem srdečních onemocnění?
Jednou z nejčastějších mylných představ o keto dietě je, že zvyšuje riziko srdečních onemocnění. To vychází z předpokladu, že složení keto diety vede ke zvýšení hladiny cholesterolu. Nedávné studie však ukázaly, že keto dieta může naopak zlepšit hladinu cholesterolu zvýšením HDL (dobrého) cholesterolu a snížením LDL (špatného) cholesterolu. Kromě toho může zlepšit i další rizikové faktory srdečních onemocnění, jako je krevní tlak, hladina cukru v krvi a inzulínu.
Pozor na problémy s nedostatkem živin
Další obavou týkající se keto diety je možnost nedostatku živin v důsledku omezení některých potravin, jako je ovoce a obiloviny. Pokud se však k této dietě přistupuje správně, může být vyvážená a živin přímo plná. Právě směs zeleniny bez škrobu, zdravých tuků a kvalitních zdrojů bílkovin může poskytnout všechny potřebné živiny. Kromě toho lze k prevenci nedostatku používat doplňky stravy, jako je hořčík, draslík a sodík.
Zdroj: https://www.verywellhealth.com/keto-diet-and-cholesterol-5191066, https://www.medicalnewstoday.com/articles/319196, https://my.clevelandclinic.org/health/articles/24003-ketosis, https://www.healthline.com/nutrition/healthy-fats-for-keto, https://www.healthdirect.gov.au/ketogenic-diet