Nejlepší lék na nachlazení má každý v kuchyni. Majoránka přinese rychlou úlevu

Současné období je ve znamení nachlazení, virových onemocnění nebo přímo chřipek, které trápí malé i velké. Slabost, kašel, teploty, v lékárnách se tvoří dlouhé fronty zákazníků, kteří touží po rychlém uzdravení. Kromě omezených dodávek jsou mnohé léky plné látek, které mají negativní vedlejší účinky. V tom případě je vhodný čas sáhnout po domácí medicíně. V lidovém léčitelství má při zmiňovaných obtížích své nezastupitelné místo obyčejná majoránka, která se najde v každé domácnosti. Jak ji využít jako přírodní medicínu?

Na kašel i na rýmu

Pilulky každé čtyři hodiny, dětem žvýkací tobolky několikrát denně a všem pak nosní kapky a horký rozpustný nápoj s vitamíny na posílení imunity, v lékárně se prodává nepřeberně přípravků na nachlazení, ale vždy je dobré se obrátit na svého lékaře a nechat si poradit. Další možností je přírodní léčba pomocí bylin. Majoránka nabízí možnost, jak se rychle zbavit rýmy a otoku nosní sliznice, a poradí si dokonce i s kašlem, protože obsahuje látky s expektoračními účinky. Zatočí zejména s vlhkým kašlem, který je v tomto zimním období nejčastější.

Doporučený článek:  Bylinky obohatí pokrmy i nápoje na pět skvělých způsobů
Zdroj obrázku: Freepik

Inhalace při ucpaném nosu a dutinách

Co dělat při rýmě a při zánětech dutin? Vhodnou volbou jsou inhalace, pro které je majoránka ideální. Sušená majoránka se nasype do misky nebo do hrnce a zalije se vroucí vodou, nechá se pár minut pod utěrkou louhovat. Inhalace se provádí s hlavou nakloněnou nad nádobou, důležité je přikrytí ručníkem a vdechování vonných výparů. Vhodné je nepřekračovat doporučenou dobu asi 15 minut, přičemž se kúra nesmí provádět po jídle. Inhalace se opakují dvakrát denně.

Doporučený článek:  Medvědí česnek je poklad, který se vyplatí nasbírat do zásoby. Při jeho sběru ale pozor

Majoránkový nálev nebo kloktadlo

Neméně účinný je výluh ze sušené majoránky. Do sklenice se vsype lžíce sušené byliny a zalije se vroucí vodou, přikryje se talířkem a nechá 15 minut louhovat, po scezení se nálev pije oslazený lžičkou medu. Doporučovaná denní dávka jsou 2 až 3 sklenice. Kromě nálevu je efektivní též kloktadlo. Opětovně se připraví nálev ze lžíce sušené majoránky zalité vroucí vodou, který se scedí po 10 minutách a doplní o jednu lžíci olivového oleje. Po smíchání se používá jako kloktadlo, nálev se po vykloktání hrdla vyplivuje.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/marjoram
.

Doporučené články