Oblíbený libeček se hodí nejen k vaření. Odvar z kořene zharmonizuje trávení a utiší bolest

Libeček je jedna z bylin, kterou pěstuje na zahradě skoro každý. Je to nenáročná bylinka s vynikající chutí. Listy, které se podobají celeru, se výborně hodí do polévek a omáček. Kromě dochucování jídel má tato bylinka mnoho vlastností prospěšných pro naše zdraví. Někteří jej dokonce považují za přírodní afrodiziakum.

Podívejme se blíže na rostlinu se jménem libeček

V našich podmínkách se této rostlině daří velmi dobře. Dokáže narůst do velikosti až dvou metrů. Nejčastěji se používají listy, které připomínají celerové. Používají se v sušené i čerstvé formě. Do jídel je přidáváme kvůli skvělé chuti. Navíc obsahují i ​​esenciální oleje, jako polyfenoly, kumariny, estery, pineny a mnoho dalších. Proto přidávání libečku do pokrmů prospívá i našemu zdraví.

Doporučený článek:  Šťavel lze snadno nasbírat v lese. V kuchyni ho můžeme nasušit i zavařit

Příznivě působí na celé tělo, ale především na trávicí systém, protože zlepšuje trávení, podporuje chuť k jídlu a snižuje plynatost. Libeček je užitečný i v případě onemocnění močových cest, například při infekci močového měchýře a opakujících se zánětech. Zahradní libeček také ulevuje při bolesti hladkého svalstva, ale také při extrémně bolestivé menstruaci.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak připravit odvar z libečku

Ukázalo se, že zázračné vlastnosti mají nejen listy libečku, ale i jeho kořeny. Připravit odvar z kořene není obtížné. Jediné, co musíte, je získat kořen rostliny. Lehčí cesta je zajít do obchodu, který se specializuje na prodej bylinek, a tam si kořen zakoupit. Lepší možnost ale je si na jaře kořen sami vykopat. Musí to být ale na jaře, kdy se v kořenu soustředí veškerá síla rostliny. Kořen pak musíte očistit a vysušit. Nejlepší je, když má kořen žlutohnědou barvu.

Doporučený článek:  7 druhů koření a bylinek pro zdravé trávení. Stačí je pravidelně přidávat do jídelníčku

Jednu čajovou lžičku namletého sušeného kořene nasypte do hrnce, zalijte sklenicí vody a přiveďte k varu. Když voda začne vařit, plamen hned vypněte a hrnec odstavte ze sporáku. Pokud by libeček přešel varem, mohl by ztratit své zdravotní účinky. Nápoj nechte vychladnout a můžete jej pít. Pokud bojujete s nemocí, pijte dva šálky odvaru denně.

Zdroj: https://www.rxlist.com/lovage/supplements.htm
.

Doporučené články