Zázvor se používá nejen jako doplněk k mnoha jídlům, ale má také mnoho zdravotních vlastností, což ovlivňuje jeho rostoucí popularitu. Stojí za to sáhnout po něm hlavně na podzim, protože má protizánětlivé, antivirové a antibakteriální účinky. Pomůže nám v boji proti nachlazení.
Vlastnosti zázvoru
Zázvor je rostlina známá hlavně svými léčivými vlastnostmi, ale může sloužit také jako koření, čajová přísada, afrodiziakum a prostředek podporující hubnutí. Byl objeven na ostrovech Melanésie, ale rozšířil se do celé Asie. Jeho popularita neklesá, hlavně kvůli mnoha vlastnostem, mezi něž patří především protizánětlivé, antibakteriální a antivirové účinky.
Mezi další účinky zázvoru můžeme zařadit i analgetický a antipyretický účinek, zmírnění pálení žáhy a nevolnosti, zmírnění kinetózy, snížení bolesti během migrény, ochranu před krevními sraženinami, eliminaci plynatosti, pomoc při onemocněních souvisejících s trávicím systémem a trávením a podporu metabolismu.
Zařaďte ho do svého jídelníčku
Vzhledem k pozitivním účinkům zázvoru se vyplatí jej zahrnout do svého jídelníčku. Mnoho lidí však neví, jak zázvor jíst a s čím ho kombinovat. Čerstvý zázvor se může konzumovat i syrový, který stačí jen oloupat ze slupky. Vzhledem ke specifické chuti se toto řešení nemusí líbit každému. Je mnohem snazší přidat tuto cennou rostlinu do jídel, mimo jiné ve formě koření.
Zázvor je základní složkou kořenicích směsí v asijské kuchyni. Přidává se do jídel, jako je garam masala nebo kari. Strouhaný syrový zázvor je také skvělým doplňkem k rýžovým jídlům nebo polévkám. Na sushi se také používá marinovaný zázvor. Zázvor lze použít i na vlastní domácí marinády připravené s přídavkem chilli papriček a čajové lžičky medu.
Zdroj: https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-health-benefits-ginger