Bohaté složení bobů potěší nejen vegetariány. Při správné přípravě nebudou nadýmat

Boby jsou sezónní lusky. Od konce června je lze sklízet pouze několik týdnů, takže si je užijeme jen chvíli. Pokud nepatříte k milovníkům bobů, je čas na změnu. Nejen že jsou chutné, i když říká se „sto lidí, sto chutí“, přesvědčí vás i jejich zdravotní benefity. Jestliže najdeme bob obecný za příznivou cenu, je ideální potravinou pro různé varianty přípravy. Jaké recepty můžeme zkusit?

Co je to bob?

Bob se podobně jako hrách, fazole, cizrna nebo čočka řadí mezi luštěniny a letničky. Vytváří plody v podobě lusků, v nichž jsou velice delikátní semena. První boby se objevují na konci června, ale jejich sezóna trvá jen krátce, zato úroda je obrovská. Boby můžete využít téměř v čemkoliv, lze je i zamrazit. Nemusí se pouze vařit, můžou být přísadou v různých pastách nebo jiných luxusních jídlech.

Doporučený článek:  Každý třetí případ rakoviny souvisí s nezdravou stravou. Nebezpečné je i to, co vypadá zdravě

Dostatečné množství vlákniny, která má pozitivní účinek na střeva

Tyto lusky jsou výjimečné v oblasti živin. Obsahují totiž:

  • velké množství vlákniny,
  • bílkoviny,
  • vitamíny A, B, C a E,
  • fosfor a vápník.

Boby jsou nízkokalorické a vysoký obsah vlákniny má pozitivní vliv na činnost střev. Díky obsahu bílkovin jsou náhradou pro ty, kdo se vyhýbají konzumaci masa. Z vitamínů nejvíce obsahují ty ze skupiny B. Béčko blahodárně působí na nervový, oběhový, imunitní a trávicí systém. Boby jsou vhodné také pro podporu správného stavu kostí a zubů.

Doporučený článek:  Kdoulová šťáva nenechá během zimy nikoho na holičkách. Výjimečně působí nejen během nachlazení

Na druhou stranu by si na ně měli dávat pozor lidé trpící refluxem a cukrovkou. Může za to vysoký glykemický index.

Zdroj obrázku: Freepik

Pozor na plynatost, kterou způsobují

Boby mohou způsobovat plynatost, a proto není doporučováno je konzumovat syrové. Před vařením se vyplatí semínka důkladně namočit (na cca 30 minut), poté propláchnout a následně povařit. Jakmile jsou boby hotové, vyplatí se je dobře vychladit a jíst beze slupky. V takovém případě se vyvarujeme plynatosti.

Jak poznáte, že jsou boby hotové? Povrch zrnka by měl zešedivět a zvrásčit. Pokud jsou měkké, jsou stoprocentně hotové.

Doporučený článek:  Červená řepa se nepřejí. Připravit lze na sto způsobů a tělu maximálně prospěje

K čemu se hodí?

Tyto boby se dají využít pro přípravu soté. Varianta s posypanou solí nepatří k nejhorším, ale uvařené boby v kombinaci s čerstvým koprem, máslem a trochou soli či krupicí nebo bramborami zní velice dobře. Boby můžete využít ve formě salátu společně s hlávkovým salátem, rajčaty, okurkami, paprikami atd.

Nebo můžeme zapojit fantazii a vytvořit si třeba pastu, kterou následně namažeme na chleba a k tomu zakousnout třeba kus ugrilovaného masa. Vychladlé, uvařené boby můžete orestovat společně s česnekem a cibulí. Pokud k tomu přidáme uvařené těstoviny a k tomu krémovou omáčku, můžeme tak udělat dobrý dojem na hosty.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/fava-beans
.

Doporučené články