Podle ekologů je plýtvání jídlem obrovský problém pro životní prostředí. Dokonce je pro něj vyčleněn den 16. října, kdy slavíme Světový den jídla. Právě v tento den si připomínáme, že plýtvání je velmi špatné. Každý z nás si na to může dávat pozor a podpořit tak nejen zdraví planety, ale také stav své peněženky. Myslete na to, že jste za suroviny zaplatili peníze, které již nedostanete zpátky.
Vliv plýtvání jídlem na životní prostředí
Vyhazování potravin vyčerpává rozpočet vaší domácnosti, ale také plýtváte všemi prvky, které jsou nezbytné pro produkci jídla. Jde o vodu, půdu, energii i práci. To přispívá ke globálnímu oteplování. Podle odhadů se každý rok vyprodukuje téměř 170 milionů tun oxidu uhličitého kvůli produkci a likvidaci potravinového odpadu.
V průměrné evropské rodině se vyhodí asi 20–30 procent jídla. Z toho jsou 2/3 potravin ještě vhodné ke konzumaci. Mezi evropské země, které produkují nejvíce potravinového odpadu, patří Velká Británie, Německo, Francie, Nizozemsko a Polsko. Podívejme se na nejčastější příčiny, proč doma vyhazujete své jídlo.
Hlavní důvody, proč plýtváme jídlem
Hlavní příčinou plýtvání jídlem v domácnosti jsou příliš velké porce. Myslete na to, kolik jste toho schopni sníst, a podle toho nakupujte i vařte. Důvodem jsou ale také nedostatečné znalosti o správném skladování potravin nebo nedostatek plánování při nákupu. Široká dostupnost jídla způsobuje, že si ho dostatečně nevážíme. To vede k velkým nákupům a potom velkému odpadu.
Naučte se neplýtvat. Ušetříte přírodu i peněženku
V první řadě se naučte plánovat nákupy a jídelníček na celý týden. Myslete také na to, že akce 2 + 1 zdarma nemusí být výhodné, když potraviny nedokážete spotřebovat včas. Nakonec se vám to stejně nevyplatí. Udělejte si seznam na papír, do telefonu nebo do aplikace a vydejte se do obchodu. Jestli potřebujete jen malé množství surovin, nekupujte dvojnásobek jen proto, že je zboží v akci.
Zdroj: https://www.thesimplicityhabit.com/stop-over-buying-on-groceries/