Pokud lněné semínko není součástí vašeho jídelníčku, určitě byste jej měli zařadit. Má nespočetně mnoho zdraví prospěšných látek pro tělo, hlavně pro zdravá střeva a celý trávicí systém. Je vynikajícím pomocníkem při hubnutí, ale je potřeba vědět, jak ho správně připravit.
Lněné semínko je jemné semeno lnu obecného. Tato semena jsou hnědá nebo zbarvená mírně dozlatova. Využití najdou jak v kuchyni, tak i v kosmetice. Velice oblíbenými jsou domácí přípravky na bázi semínek, které posílí vlasy a zregenerují suchou pokožku náchylnou k podráždění. Dříve se z lněného semínka dělával olej, který má mnoho pozitivních účinků pro tělo.
Proč konzumovat lněné semínko?
Lněné semínko je spojováno s potížemi se zácpou. Tato semínka jsou zdrojem vysokého obsahu vlákniny, která příznivě ovlivňuje bakteriální flóru trávicího systému a reguluje rytmus vyprazdňování. Další látky obsažené v semínkách pomáhají snižovat hladinu špatného cholesterolu a krevní tlak. Chrání játra, která musí neustále detoxikovat tělo.
Tento zázrak dokáže pomoci i při boji s kašlem. Lněný nálev přináší úlevu od bolesti v krku a chrapotu. Má protizánětlivé vlastnosti, takže stojí za to o něm uvažovat jako o podpůrné léčbě při infekci.
Jak připravit lněné semínko?
Není to nic složitého. Jako první varianta poslouží lněný odvar. Ten je obzvláště účinný při podráždění žaludku. Stačí nasypat polévkovou lžíci lněného semínka do sklenice s vodou a povařit na minimálním plamenu patnáct minut. Jakmile směs vychladne, sceďte a pijte půl šálku dvakrát denně.
Nebo můžete zkusit druhou variantu. Dvě polévkové lžíce smíchejte s 200 ml teplé vody, nechte hodinu uležet a po přecezení vypijte.
Dávejte si pozor
Při jeho konzumaci buďte obezřetní, všeho moc škodí. Denní dávka by neměla přesahovat čtyři polévkové lžíce. Nadměrná konzumace může vést ke kontraproduktivitě v podobě:
- zácpy,
- nevolnosti,
- nadýmání,
- silné bolesti břicha.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-flaxseeds