Lněné semínko je sice maličké, našemu zdraví ale prospěje stonásobně. Hubnutí je bonus navíc

Lněné semínko je již dlouho známé pro své cenné vlastnosti a blahodárné účinky na organismus. Nejčastěji ho užívají lidé se žaludečními problémy. Řadí se do skupiny tzv. superpotravin a ve formě lněného oleje se používá i v kosmetice, kde zpomaluje proces stárnutí, posiluje vlasy a zabraňuje jejich vypadávání.

Jsou zdrojem mnoha vitamínů

Lněná semínka obsahují spoustu vitamínů a minerálů. Jsou zdrojem protirakovinných lignanů, omega-3 mastných kyselin, vlákniny, rostlinných sterolů, aminokyselin, vitamínů C, E, K a skupiny B a kyseliny listové. Obvykle se konzumují na lačný žaludek zalitá sklenicí horké vody. Takový nálev po ránu působí příznivě na žaludek, bojuje proti pálení žáhy, vředům a refluxu. Před spaním dodá tělu pocit plnosti a zabrání nočnímu mlsání, takže pomůže udržet váhu na uzdě.

Každý den bychom měli zkonzumovat alespoň lžíci lněných semínek. Dají se přidávat do jogurtů, salátů nebo jíst jen tak. Je ale nutné připomenout, že syrová semínka jsou hůře stravitelná a obsahují kyanogenní glykosidy, které mohou být v nadměrném množství toxické. To bychom ale museli sníst více než tři polévkové lžíce denně, při přiměřené konzumaci se není třeba obávat.

Zdroj obrázku: Freepik

Dají se jíst i opražená

Lněná semínka lze konzumovat opražená na suché pánvi, podobně jako dýňová a slunečnicová semínka. Podle toho, jakého efektu chceme dosáhnout, bychom měli jíst semínka konkrétním způsobem v konkrétní čas. Pokud nám jde o hubnutí, je vhodná konzumace každý den před spaním. Mají nízký obsah kalorií a rychle zasytí. Můžeme zvolit i mletá semínka.

Na žaludeční problémy nejlépe funguje gel ze lněných semínek, ale působit budou i mletá semínka s kaší, jogurtem nebo na pečivu. Lze je přidat do polévek nebo dušených pokrmů. Pravidelná konzumace má ještě další pozitivní efekt – posílí vlasy a ty nebudou tolik vypadávat. První účinky je možné pozorovat už po dvou týdnech.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-flaxseeds
.

Doporučené články