Naučte se připravit ten nejlepší domácí džem. Díky několika tipům si pochutná celá rodina

Džem je chutný a univerzální doplněk nejen ke snídani, i když k ranní kávě chutná nejlépe. Z jakého ovoce ho lze připravit a proč jsou domácí džemy lepší než ty kupované? Ty z pultů obchodů většinou obsahují velké množství cukru a konzervačních látek. Pokud se přeci jen rozhodnete pro kupovaný džem, volte ten s co nejkratším složením a co nejmenším obsahem cukru.

Vybírejte pečlivě

Je třeba myslet na to, že džemy jsou vysoce kalorické a na talířích by se neměly objevovat příliš často. Jsou ale zdrojem vitamínů, minerálů a polyfenolů s antioxidačními vlastnostmi. Jejich obsah závisí na druhu ovoce. Tepelná úprava ale některé živiny ničí, takže nutriční hodnota džemu je vždy nižší než ovoce, ze kterého byl připravený.

Doporučený článek:  Vyhodit pecku z avokáda je obrovská chyba. Pomůže předejít rakovině i zahnat dlouhou chvíli

Při vlastní výrobě džemu je nutné dodržovat několik zásad. Volíme pouze zdravé ovoce bez skvrn a známek poškození. Jakékoli ovoce se stopami plísně nebo hniloby by mělo být zlikvidováno. Čím zralejší ovoce, tím více fruktózy obsahuje, takže džem bude chuťově lepší. Navíc se tím snižuje množství sladidla, které je nutné k džemům přidávat.

Zdroj obrázku: Freepik

Tmavé ovoce je zdravější

Pokud toužíme po džemu s co nejvyšší nutriční hodnotou, měli bychom sáhnout po ovoci s tmavou barvou slupky, to je totiž nejzdravější. Džemy z borůvek, ostružin, černého rybízu, tmavých hroznů nebo švestek jsou pokladnicí polyfenolů, sloučenin se silným antioxidačním potenciálem. Místo želírujících látek se také vyplatí použít citronovou nebo limetkovou šťávu.

Doporučený článek:  Proti vodnímu kameni na bateriích pomůže síla octa nebo kyseliny citronové

V domácích džemech je možné trochu experimentovat, a to nejen s množstvím cukru, ale i s přísadami. Do třešňového džemu můžeme přidat trochu zázvoru, do švestkového a jablečného zase skořici nebo hřebíček a malinový či třešňový džem bude chutnat mnohem lépe s vanilkou. Jahodový džem bude mít zajímavější chuť s trochou kardamomu. Koření do džemu přenese nové chuťové tóny a navíc zvýší jeho nutriční hodnoty.

Zdroj: https://www.masterclass.com/articles/how-to-make-the-best-homemade-jam-in-4-steps-easy-berry-jam-recipe
.

Doporučené články