Chcete někomu udělat radost dobrým dárkem k narozeninám nebo svátku? Upečte mu lahodný krémový dort s pudinkovou náplní. Je lahodný, nepřeslazený a s vyváženou chutí. Nebo vás jen honí mlsná na něco sladkého? Tak či jinak, tento dort si jednoduše zamilujete. Příprava je středně těžká, ale věříme, že podle našeho receptu zvládne upéct tento krémový dort i úplný začátečník.
Připravte si suroviny:
- Listové těsto 2 kusy
- Mléko 500 mililitrů
- Žloutky 6 kusů
- Vanilkový cukr 2 lžičky
- Cukr 100 gramů
- Bramborový škrob 75 gramů
- Máslo 200 gramů
Veškeré suroviny doporučujeme alespoň hodinu před přípravou dortu vytáhnout z lednice, aby se ohřály na pokojovou teplotu. Také máslo by mělo být dokonale měkké, aby se s ním dobře spolupracovalo.
Vanilkový cukr
Jaký používáte vanilkový cukr do buchet a dezertů? Kupujete ten nejlevnější v pytlíčkách? A zjišťovali jste někdy jeho složení? Bohužel s vanilkou nemá skoro nic společného. Jedná se pouze o bílý rafinovaný cukr, který je ovoněný vanilkovým aroma. Pokud si ale takový vanilkový cukr doma připravíte sami, budete mít jistotu, co do něj dáte. Můžete využít zdravější cukr, například kokosový nebo klidně i třtinový a koupit do něj vanilkový lusk. Ten je sice dražší, ale budete mít mnohonásobně více vanilkového cukru. Pokud koupíte dva vanilkové lusky, můžete mít půl kilogramu vanilkového cukru. Pokud koupíte pouze jeden vanilkový lusk, budete mít 250 gramů cukru. Samotná příprava je jednoduchá. Rozřízněte lusk podélně a vyškrábejte z něj dužinu – semínka, která následně smícháte s cukrem. Máte hotovo, jednoduché.
Příprava dortu
Nejdříve si rozválejte těsta na průměr 20×20 centimetrů a odložte je na plech vyloženým pečicím papírem. Pláty listového těsta dejte upéct, postačí pár minut. Jakmile budou pláty zlatavé, vytáhněte je a nechte vychladit.
Náplň do dortu
Do hrnce nalijte půl litru mléka povařte ho. Mezi tím si přichystejte hlubší mísu, do které umístíte žloutky s cukrem. Pomocí ručního mixéru žloutky mixujte alespoň pět minut. Musí vám vzniknout světlá pěna. Do vyšlehaných vajec s cukrem přidejte bramborový škrob a opět rozmixujte. Nyní přijde nejtěžší část přípravy. Vezměte vařící mléko a po trochách ho přilévejte ke žloutkové směsi. Nesmíte mléko vylít všechno, jinak se vám vejce srazí. Jakmile za stálého míchání dolijete poslední část mléka, přelijte směs do hrnce a vařte dalších deset minut – stále míchejte, abyste směs nepřipálili. Nyní pudink přikryjte folií, aby se nevytvořila krusta a nechte vychladit.
Poslední fáze
Změklé máslo smíchejte s vychlazenou směsí, kterou rozetřete na upečené listové těsto. Vyrovnejte ho a přiklopte druhým těstem – mírně přitlačte. Opět těsto přikryjte folií a dejte vychladit do lednice. Máte hotovo, přejeme dobrou chuť.