Pití čaje může vést k rakovině. Při konzumaci je důležité dodržet zásadní pravidlo

Rakovina jícnu je osmým nejčastějším typem rakoviny na světě. A šestou nejčastější příčinou úmrtí na rakovinu. Postihuje více muže než ženy a většina případů se týká osob nad 50 let. Mezi rizikové faktory pro vznik rakoviny jícnu patří kouření nebo alkohol, ale rizikem může být také pití čaje. Jak je to možné? Výzkum prokázal, že rizikovým faktorem je i pití horkých nápojů včetně čaje.

Rizikové faktory pro rakovinu jícnu

Vědci a lékaři upozorňují na několik rizikových faktorů, které mohou přispět ke vzniku rakoviny jícnu. Riziko se zvyšuje s věkem. Většinou se jedná o věk nad 50 let a mužské pohlaví, protože muži jsou k této formě rakoviny náchylnější. To ale není všechno. Existuje několik zlozvyků, které do našeho těla přináší karcinogenní látky.

Kouření tabákových výrobků je velkým rizikem. Čím více člověk tabák užívá a čím déle, tím větší je riziko tohoto onemocnění. Karcinogenní účinek má ale také alkohol. Nadměrná konzumace alkoholu je nebezpečná nejen pro játra, ale také pro jícen, ústa a krk. Šance, že budete mít rakovinu jícnu, je pětinásobná oproti lidem, kteří alkohol nekonzumují.

Zdroj obrázku: Freepik

Rakovina jícnu a horké nápoje

Rizikem je také nadváha, obezita a další běžné faktory. Vědci nyní zjistili, že časté pití horkých nápojů může poškodit sliznici jícnu a působit jako karcinogen. Lidé, kteří pijí čaj nebo kávu o teplotě 60 stupňů nebo vyšší, mají o 41 procent vyšší pravděpodobnost vzniku rakoviny jícnu než ti, kteří pijí čaj a kávu při nižších teplotách. Před pitím horkých nápojů byste proto měli vždy počkat.

Příznaky rakoviny jícnu

Mezi první příznaky patří problémy s polykáním. Cítit můžete také bolest při polykání. Dalšími příznaky je hubnutí bez příčiny, malá chuť k jídlu, bolest na hrudi, bolest v epigastriu, nevolnost, zvracení, dušnost, kašel, chronický chrapot, škytavka, progresivní kachexie nebo gastrointestinální krvácení. Jestli se vám objeví některé příznaky a nebude pro ně žádné běžné vysvětlení, kontaktujte svého lékaře.

Zdroj: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/beverage-temperature-tied-to-cancer-risk
.

Doporučené články