Křupavé bramboráky i bez záplavy oleje: varianta z vaflovače je zdravější a chutnější

Bramboráky patří mezi nejvděčnější pokrmy, protože jsou rychle hotové a navíc chutnají dětem i dospělým. A nejen v tuzemsku, v obměnách se bramborové placky pečou nebo smaží po celém světě. Zatímco v Česku voní typicky majoránkou a česnekem, americké hash brown jsou z pouhých dvou ingrediencí a koření se do nich nepřidává. Problém bramboráků je jejich mastnota, v troubě se pečou příliš dlouho, co tedy zkusit je připravit netradičně ve vaflovači?

Bramboráky z vaflovače

Svůdná chuť bramboráků je lákavá, ale při představě množství kalorií si raději necháte zajít chuť? Bramborové placky se připravují na oleji, smažené jídlo je samozřejmě velmi kalorické. Trouba má sice výhodu, že placky neoplývají tukem, na druhou stranu se příliš dlouho pečou a jsou vysušené. Zbývá jediné, vyzkoušet recept na přípravu bramboráků ve vaflovači, protože při tomto způsobu není potřeba příliš oleje, placky však zůstanou příjemně křupavé zvenku a jemné uvnitř.

Zdroj obrázku: Freepik

Ingredience:

Co budete na přípravu bramboráků ve vaflovači potřebovat? Samozřejmě základem jsou jako u jiných receptů brambory, volit je možné z typu B nebo C, protože tyto odrůdy obsahují více škrobu. Naopak nejsou vhodné různé mini nebo zámecké, které obsahují velké množství vody. Připravte si tedy:

  • 500–600 g brambor,
  • 50 g parmazánu (příp. grana padano),
  • 50 g hladké mouky,
  • 50 g bramborové mouky,
  • 2 vejce,
  • olej na pomazání,
  • sůl a pepř dle chuti,
  • několik stroužků česneku,
  • mletou papriku (sladkou nebo pikantní) dle chuti,
  • volitelně další bylinky (bazalku, majoránku, oregano, tymián).
Doporučený článek:  Dieta podle krevní skupiny má jednoduchá pravidla. O jejím prospěchu ale odborníci pochybují

Postup krok za krokem

Brambory se oloupou a omyjí ve studené vodě, následně se nastrouhají najemno na struhadle do misky. Z brambor se musí vymačkat přebytečná voda. Přidají se oba druhy mouky a nastrouhaný sýr, do směsi se ještě přidají rozklepnutá vajíčka.

Vaflovač se rozehřeje a pomocí štětce se potře teflon olejem, následně se lžící rozetře bramborová hmota a nechá se péct jako vafle po dobu 15 minut.

Zdroj: https://www.allrecipes.com/recipe/235546/hash-brown-waffles/
.

Doporučené články