Zeleninový salát je poměrně jednoduché jídlo, které nezpůsobuje problémy ani začínajícím adeptům kulinářského umění. Bohužel nesprávně uskladněný se může poměrně rychle zkazit, protože většina z nás k němu přidává produkty, které mohou tento proces urychlit.
Kratší trvanlivost
Většina z nás obvykle připravuje velké množství salátu, který jíme později mnoho dní, a nechceme, aby vyšel nazmar. Bohužel některé suroviny, ze kterých jej připravujeme, mohou výrazně urychlit proces jeho znehodnocení. Základem klasického zeleninového salátu je vařená zelenina, jako je petržel, mrkev nebo celer. Jedná se o bezpečné výrobky, které se nezkazí tak rychle jako například vejce, která také přidáváme do salátu.
Vejce jsou dost nestabilní a podobně jako majonéza by se měla přidávat do salátu na samém konci a nejlépe chvíli před podáváním. Dalším produktem, který může zkrátit trvanlivost salátu, je cibule. Tato zelenina se kazí poměrně rychle, takže je nejlepší ji přidat chvíli před podáváním. To samé platí pro pór, česnek a jablka.
Správné skladování
Správná příprava salátu není všechno, později by měl být také správně uskladněn. Zeleninový salát lze uchovávat v chladničce až sedm dní, ale hodně závisí i na tom, z jakých surovin jsme ho připravili. Klíčovým produktem je majonéza, kterou obvykle přidáváme na samotném konci. Je však třeba vědět, že zelenina bez přidání této složky zůstane déle čerstvá.
Takže salát lze rozdělit na dvě porce – přidejte majonézu do jedné a snězte ji za dva nebo tři dny a zbytek zeleniny zmrazte. Po dvou nebo třech týdnech k ní můžete přidat majonézu a čerstvý zeleninový salát je připraven. Nezapomeňte, že nesmíte nechávat salát dlouho při pokojové teplotě. Vzhledem k použitým surovinám se může v takovém prostředí rychle zkazit.
Zdroj: https://leitesculinaria.com/286455/writings-how-store-salad-made-with-mayo.html