Křen je nedoceněnou zeleninou, která kromě štiplavé chuti dodá pokrmům i něco navíc

Křen je rostlina, která se v českých kuchyních zase tolik nevyskytuje. Bohužel pro jeho specifickou chuť, která je pro mnohé až příliš štiplavá, se nejí tak často, jak by si zasloužil. Vyplatí se ho ale konzumovat, protože obsahuje množství látek, které jsou vhodné pro lidský organismus. Křen pomáhá nejen vašemu trávení, ale odstraní také bolesti a bakterie.

Co víte o vlastnostech křenu a proč se vyplatí ho jíst?

Jak můžete křen připravit na sváteční stůl? Je to zelenina, která je rozšířená po celé zemi, ale nevypadá moc dobře. Jako dekoraci si ji moc neužijete, ale můžete ji použít právě v kuchyni. Má dlouhé listy, které mohou dosáhnout výšky až jednoho a půl metru. Kořen je hnědý, ale když ho rozříznete, objevíte bílou dužinu. V kuchyni se nejčastěji používá právě kořen, ale můžete využít také listy. Křen je zdravou potravinou, která by neměla chybět v žádném jídelníčku.

Křen se nejčastěji objevuje v nastrouhané formě. Můžete ho přidat pod maso nebo do jiných svátečních pochoutek. Kořen křenu stačí důkladně omýt a poté oloupat. Potom ho nastrouhejte na jemném struhadle a dejte do sklenice a šup s ním do lednice. Tak ho pak využijete nejlépe. Některým lidem ale bude vadit jeho štiplavá chuť, které se ovšem můžete snadno zbavit. Stačí do něj přidat trochu bílého jogurtu nebo majonézy.

Zdroj obrázku: Freepik

Zdravotní přínosy křenu jsou neocenitelné

Křen obsahuje mnoho cenných sloučenin, které jsou vhodné pro lidské zdraví. Patří mezi přírodní antibiotika, a proto podpoří nejen imunitu, ale také činnost žaludku nebo dýchacího systému. Obsahuje vitaminy A, C nebo ty ze skupiny B. Je bohatý na hořčík, draslík a zinek. Díky svému složení příznivě působí na dýchací cesty. Stačí při nachlazení sníst jednu lžičku nastrouhaného křenu.

Křen pomůže také při revmatických bolestech kloubů. Stačí si křen nanést na bolavé místo a zakrýt gázou. Pokud máte citlivou pokožku, bude nutné před nanesením křenu natřít místo hydratačním krémem, aby vás křen nepoštípal.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-horseradish
.

Doporučené články