Rajčata jsou velmi zdravá, v některých kombinacích ale udělají v těle paseku

Rajčata jsou velmi zdravá a obsahují obrovské množství vitamínů a minerálů. To ale neznamená, že je můžete kombinovat k jakýmikoli produkty. Kombinace jednotlivých potravin totiž má buď pozitivní, nebo negativní vliv na zdraví. Jakmile rajčata spojíte s určitými surovinami, snížíte jejich nutriční hodnotu a nezískáte z nich maximum, které vaše tělo potřebuje. S čím je nikdy nepodávat dohromady?

S čím rajčata nekombinovat?

Lykopen je antioxidant, který rajčata obsahují. Pro zdraví a prevenci nemocí je velmi důležitý. Jestli chcete využít maximum lykopenu, nesmíte rajčata kombinovat s produkty, které mají hodně železa. Může to snížit množství lykopenu o 50 procent. Spojení s avokádem, petrželkou, brokolicí, zelím, špenátem, paprikou, červenou řepou, sójou nebo bílými fazolemi nebude ideální.

Doporučený článek:  Silná trojka proti každému nachlazení: nachystejte si sirup ze zázvoru, medu a citronu

Jak zvýšit příjem lykopenu?

Chcete-li ještě zvýšit množství lykopenu, který dodáte svému organismu, můžete to udělat velmi jednoduše. Do rajčatové krémové polévky přidejte pár kapek rostlinného tuku lisovaného za studena. Může jít o olivový nebo řepkový olej. Tuk je nositelem chuti a lykopen se bude lépe vstřebávat. Nakrájená rajčata pokapaná olivovým olejem se solí a pepřem budou zdravá a chutná.

Zdroj obrázku: Freepik

Rajče a okurka je klasická kombinace

Klasické spojení rajčat s okurkami se stalo velmi žádaným, ale bohužel ne zrovna nejlepším. Čerstvé okurky obsahují askorbinózu, která ničí vitamín C v rajčatech. Proto je nejlepší jíst okurky samotné. Jestli je chcete přidat do salátu, měli byste je pokapat citronovou šťávou, abyste neutralizovali vlastnosti askorbinózy.

Doporučený článek:  Přezrálé banány jde skvěle zužitkovat v banánovém chlebu

Sendvič s tvarohem a rajčaty. Je to pro vás dobré?

Kombinace rajčat s tvarohem nebo jiným mléčným výrobkem je velmi populární. Bohužel ale také škodlivá pro klouby. Kyseliny z rajčat (jablečná, citronová) a kumarin se v tvarohu spojí s vápníkem. To vytvoří krystaly, které nelze rozpustit, a hromadí se v kloubech. Jeden takový pokrm jednou za čas vám neublíží, ale pravidelná konzumace může být nebezpečná pro vaše klouby.

Zdroj: https://www.advancedsciencenews.com/why-tomatoes-and-iron-do-not-mix/
.

Doporučené články