Brambory jsou velmi oblíbenou přílohou, kterou si můžete udělat na několik způsobů. Dají se vařit, péct nebo smažit a patří mezi potraviny, které mají vysoký obsah sacharidů. Většina lidí po uvaření brambor vylévá zbylou vodu, protože se domnívají, že k ničemu není. To ale není pravda, vodu po bramborách můžete využít. Nesmíte ji ovšem osolit.
Proč je dobré vodu nevylévat?
Jak můžete vodu z brambor využít a proč je to dobré? Díky vaření se do vody dostanou vitaminy a látky, které se z brambor pomalu uvolňují. Obsahují složky, jako je draslík, vápník nebo hořčík, ale také vitaminy A, D nebo K. Proto se vyplatí si vodu nechávat, protože může posloužit hned několika dobrým věcem. Má skvělé využití nejen doma, ale také na zahradě.
Bramborovou vodu můžete využít hnedka v kuchyni. Může posloužit jako základ polévek a omáček. Obsahuje totiž velké množství škrobu, takže vám omáčky zahustí. Už nebudete muset používat mouku nebo jiné prostředky, bohatě postačí voda, ve které jste vařili brambory. V tomto případě ani nebude vadit, že už je osolená. S vodou pak snadno odstraníte také vodní kámen. Můžete ji nalít do rychlovarné konvice, zapnout a za několik minut bude zase zářit.
Brambory využijete jako hnojivo nejen pro pokojové rostliny
Bramborovou vodu můžete využít také jako hnojivo, ale nesmí být osolená. Díky obsahu minerálních látek prospěje rostlinám nejen doma, ale také na zahradě. Můžete si připravit roztok smícháním čisté vody s výluhem z brambor v poměru 1 : 1. Zalévejte rostliny a sledujte, jak výrazně zrychlí v růstu. Vodu ale můžete použít také na svůj obličej nebo vlasy.
Poslouží jako přírodní oplach na vlasy. Pokud už máte dost experimentů s vlasy, použijte sílu přírody. Voda po bramborách vlasy vyživí a dodá jim sílu a lesk. Není ale vhodná pro světlé vlasy, protože by je mohla ztmavit. Jestli máte suchou pokožku na rukou, bramborová voda ji dokonce zjemní. Můžete ji tak použít také na obličej, protože vyhladí vrásky a celkově hydratuje pokožku.
Zdroj: https://www.littlehouseliving.com/saving-potato-water.html