Tuzemská kuchyně je tradičně spjatá s bramborami, které se objevují jako příloha v mnoha formách k masu i omáčkám. Brambory se vaří, pečou nebo smaží, výtečné jsou hranolky a krokety nebo bramboráky a placky, zapomenout se nesmí na klasickou kaši. Na všechny tyto pokrmy lze použít namísto brambor batáty, které jsou zdravější a plné blahodárných látek. Jsou vzpruhou pro obranyschopnost, k tomu posilují srdce a oči. Jaké výhody má alternativa k bramborám a proč batáty pravidelně konzumovat?
Sladké brambory z tropů
Brambory jsou velmi oblíbené, ale mohou je klidně nahradit batáty, což jsou hlízy rostliny, která se nazývá povijnice batátová. Batáty se pěstují v tropických a subtropických oblastech, původem jsou z oblastí Jižní a Střední Ameriky, odkud se rozšířily do celého světa. Jejich obliba navíc roste, protože jsou chutné, k tomu mají řadu zdravotních výhod. Mohou se z nich připravovat obdobné pokrmy jako z brambor, současně jsou populární ve sladkých jídlech včetně koláčů. Batáty existují v oranžové, bílé nebo fialové variantě.
Oranžový poklad na talíři
Svými účinky na zdraví můžou připomínat dýni, nadto batáty chutnají obdobně nasládle. Sladké brambory, jak se také batátům říká, jsou k tomu zdrojem mnoha blahodárných živin, zejména sacharidů, vlákniny, vitamínů, zejména E, C, skupiny B, minerálů, například vápníku, železa, hořčíku, fosforu, draslíku a zinku, a antioxidantů, jako je betakaroten. Bonusem je, že jsou nízkokalorické a vařené mají glykemický index mezi 46 a 61.
Pro jasné vidění i hebkou pokožku
Batáty se mohou vařit, péct, smažit nebo grilovat, proto lze využívat jejich zdravotních účinků za všech okolností. Významný je obsah betakarotenu, díky kterému mají oranžovou barvu. Tento antioxidant zlepšuje vidění i stav pokožky. Karotenoidy v batátech působí proti rakovině, další sloučeniny pak proti cukrovce, navíc snižují hladinu špatného cholesterolu. Batáty jsou lékem na srdce, posilují oči a zlepšují vidění, nadto jsou balzámem pro žaludek a střeva. Jsou vhodné i pro lidi na dietě, vzhledem k obsahu šťavelanu se nedoporučují pacientům s ledvinovými potížemi.
Zdroj: https://www.webmd.com/food-recipes/benefits-sweet-potatoes