Med patří mezi potraviny, které mají na naše zdraví pozitivní vliv. Má protizánětlivé a další účinky a řadí se v přírodním léčitelství k antibiotikům, která fungují při mnoha zdravotních problémech. V obchodech najdete mnoho druhů, které se liší především tím, z čeho jsou vyrobené. Jak je od sebe odlišit a k čemu je med vlastně dobrý?
Med má skvělé vlastnosti, které pomohou k lepšímu zdraví
Med je přírodním lékem hlavně při nachlazení nebo podobných onemocněních. Používal se již v dávných dobách, vynachválit si ho nemohla například královna Kleopatra, která ho používala především na pleť. Med má totiž hydratační účinky a je skvělým pomocníkem právě při suché pokožce. Med může podle odborníků obsahovat až 180 látek, které jsou zdraví prospěšné.
Med by se správně neměl zalévat horkou vodou ani jinak zahřívat. Moc lidí o tom ale neví, protože se neustále přidává do teplého čaje. Tím ale ztrácí své cenné vlastnosti a vlastně poslouží jen jako přírodní sladidlo. Jeho enzymy se ničí při teplotě 45 stupňů, proto je nejlepší ho jíst studený, například namazaný na chlebu.
Med obsahuje vitaminy i další složky
Med je plný nejen vitaminu A nebo C, ale také kyseliny listové nebo dalších prvků, které jsou pro naše tělo důležité. Pomůže například při bolesti v krku, stačí si dát lžičku denně. Zlepší trávení, zbaví zácpy a také pomůže při problémech s usínáním. Použít ho můžete i zevně, a to na drobné ranky nebo puchýře.
V obchodech najdete nejčastěji vícekvětý med, který můžete použít nejen pro své zdraví, ale také v kuchyni. Posiluje imunitu, proto se hodí na léčbu chřipky nebo nachlazení. Existuje také lesní med nebo akátový, které se liší barvou a také prospěšnými vlastnostmi. Pokud máte možnost koupit ho od místních včelařů, uděláte pro své tělo to nejlepší. Budete mít jistotu, že neobsahuje žádné chemické látky.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-honey