Avokádo získává stále větší popularitu. Přidáváme ho do salátů, na toasty, připravujeme z něj salsu. Někdo ale říká, že konzumace nezralého ovoce může skončit zdravotními problémy. Jaká je pravda? Co se stane, když sníme nezralé avokádo?
Nezralé chutná hořce
Avokádo má pozitivní vliv na zdraví, obsahuje draslík, měď, vitamín B6, foláty. Jak zjistit, zda je avokádo dobré? Nemělo by být ani příliš tvrdé, ani příliš měkké. Nezralá avokáda jsou velmi tvrdá a hořká, a proto nebudou chutnat příliš dobře. Ovoce by mělo mít jednotnou barvu slupky bez tmavých skvrn. Vnitřek dobrého avokáda by měl být jasně zelený. Hnědé nebo šedé čáry nebo skvrny naznačují, že ovoce je shnilé.
Žádná otrava nehrozí
Často se tvrdí, že byste neměli jíst nezralé avokádo. Je to pravda? Konzumace nezralého ovoce je plýtváním jeho chuťovým potenciálem a házením peněz do kanálu. Místo jemné chuti a krémové konzistence získáte hořkou kaši, kterou bude obtížné úplně rozmačkat. Nastal ale čas vyvrátit přesvědčení, že nezralé avokádo obsahuje toxické látky, které mohou být pro člověka škodlivé. Konzumace nezralého avokáda neohrožuje zdraví ani život, nepovede k vážné otravě. Zdraví lidé se nemají čeho bát.
Jednoduchý trik pro rychlejší dozrání
Existuje snadný způsob, jak nechat avokádo během několika dní dozrát. Vložte ovoce do hnědého papírového sáčku, zavřete klipem a nechte ho na kuchyňské lince 3–4 dny. Během této doby bude avokádo přirozeně uvolňovat ethylen, chemickou látku zodpovědnou za zrání ovoce. Pokud chcete proces zrání urychlit, vložte do sáčku společně s avokádem několik jablek nebo banánů a uzavřete klipem. Přítomnost jiných plodů uvolňujících ethylen způsobí, že avokádo dozraje rychleji, za pouhé dva či jeden den. Zralost avokáda ověříte, když ovoce lehce stisknete prstem. Jestliže uděláte dolíček, který se po chvilce vyrovná, je připravené k snědku. To je dostatečný důkaz, že avokádo je zralé.
Zdroj: https://ostrali.com/can-you-eat-unripe-avocado/