Káva ze žaludů překvapí netradiční chutí i účinky. Doma si ji může připravit každý

Lidé, kteří nemají rádi kávu nebo by z nějakého zdravotního důvodu kávu pít neměli, mohou zkusit náhražku z žaludů. Káva z žaludů má neobvyklou vůni a mnoho vlastností podporujících zdraví. Nejen že upraví hypertenzi, ale také má blahodárné účinky na trávicí systém.

Žaludová káva – jak na to?

Žaludová káva neobsahuje kofein, ale i přesto je v poslední době velmi populární. Nejen svou ořechovou chutí, ale i jedinečnými vlastnostmi. Můžete si ji koupit jak v obchodech s biopotravinami, tak si ji připravit sami doma. V případě druhé možnosti je třeba mít na paměti, že žaludy obsahují velké množství tříslovin. Při nadměrné konzumaci mohou být toxické. Aby žaludy neměly škodlivý účinek na tělo, měly by být podrobeny určitému zpracování. V prvé řadě se doporučuje sbírat žaludy na místech dál od měst. Nejlepší žaludy rostou v lesích na krajích národních parků. Ale při správném zpracování se nemusíte obávat výroby kávy ani ze žaludů nalezených v městském parku.

Doporučený článek:  Tipy pro rychlou večeři, kde přijdou vhod sezónní produkty
Zdroj obrázku: Freepik

Zpracování žaludů

Především by žaludy měly být odloupnuty ze skořápek a nařezány. Dalším stupněm je louhování, to znamená namáčení žaludů v horké vodě. Díky tomu se lehce zbavíte přebytečných tříslovin. Nebojte se, když se voda zbarví do mírně rezavé barvy. Vlhké žaludy na kávu by měly být mleté, pak sušené, pražené a znovu mleté. Z takto získaného prášku můžete uvařit svou domácí žaludovou kávu. Poté stačí zalít 1–2 čajové lžičky tohoto prášku vroucí vodou a nechat několik minut odstát.

Doporučený článek:  Rýžová mouka nahradí pšeničnou v každé situaci. Nezatíží tělo lepkem ani prázdnými kaloriemi

Jaké pozitivní vlastnosti má žaludová káva?

Aromatická káva ze žaludů má pozitivní vliv na tělo. Především pomáhá při onemocněních trávicího systému a onemocněních srdce a oběhového systému, včetně hypertenze. Kromě toho zmírňuje stres, dává pocit sytosti a uklidňuje nervy, stejně jako podporuje trávení. Žaludy se také cení pro bohatství vitamínů a minerálů. Jsou zdrojem vitamínů B1, B2, B5 a B6, které mají pozitivní vliv na srdce, nervový a imunitní systém. Kromě toho obsahují hořčík, vápník, mangan, fosfor, draslík a železo.

Zdroj: https://foragedfoods.co.uk/how-to-make-acorn-coffee/
.

Doporučené články