Loňský podzim byl pro houbaře mimořádně úspěšný. V lesích se to hříbky jen hemžilo, a tak se mnoho lidí rozhodlo si je uskladnit. Nejčastější způsob uskladnění hub je sušení. Existuje mnoho způsobů, jak můžete využít sušené houby, ale jedním z nejlepších nápadů je uvařit lahodnou omáčku. Letošní úroda hub překvapila i ty největší optimisty. Není se čemu divit, že se kvůli velké úrodě mnoho lidí rozhodlo houby sušit a mrazit. Zima je ideální čas využít podzimní úrodu k přípravě vynikající houbové omáčky. Tuto omáčku můžete připravit i během celého roku. Receptů na houbovou omáčku je nespočetné množství. Jedno ale mají společné. Všechny jsou jednoduché a rychlé. Proto tento recept zvládnou začátečníci i zkušení kuchaři.
Příprava omáčky ze sušených hub
Na přípravu houbové omáčky potřebujete jen pár ingrediencí:
- 20–30 gramů sušených hub,
- 1 střední cibuli,
- 0,5 l vody,
- zakysanou smetanu,
- 1 lžičku bramborové mouky,
- pepř a sůl,
- petržel.
Postup přípravy houbové omáčky:
Houby je potřeba pořádně opláchnout pod tekoucí vodou. Potom houby nakrájejte na menší kousky a vložte je do hrnce s vodou. Houby nechte 15 minut namočené ve vodě. Po uplynutí doby zapněte sporák a houby vařte asi půl hodiny. Na pánvi rozehřejte olej. Do oleje nasypte nakrájenou cibuli na kostičky a osmažte. K osmažené cibuli přidejte houby spolu s částí vývaru. Cibuli společně s houbami a vývarem duste 5–6 minut a nakonec osolte. V dalším hrnci důkladně promíchejte smetanu s bramborovou moukou. Celou směs můžete zjemnit několika lžícemi horkého houbového vývaru. Znovu všechno promíchejte a směs nalijte do pánve s houbami a cibulí. Omáčku nakonec dochuťte pepřem a nasekanou petrželkou. Několik minut nechte omáčku vařit.
Zdroj: https://www.recipetineats.com/mushroom-sauce/