Cuketový džem překvapí neobvyklou chutí

Domácí džem je vždy žádanou pochutinou v každé domácnosti. Jeho chuť ocení nejen nejmenší, ale také dospělí a senioři. Klasicky se džem vyrábí z jahod, třešní, broskví apod. Výběru se zkrátka nekladou meze. Někdy stojí za to trochu zaexperimentovat a sáhnout po alternativě. Inspirací může být cuketa.

Cuketový džem

Džem najde uplatnění v mnoha pokrmech. Mezi ně patří například chléb nebo palačinky. Při sloučení s džemem vznikne doslova magické spojení a chuťové buňky zaplesají. Nicméně faktem zůstává realita, že zavařeniny jsou žádané spíše přes zimu, kdy není takový přístup k čerstvému ovoci. Zkuste zapomenout na ovocné džemy a pojďme se podívat na novinku.

Doporučený článek:  Recept na lehký a zdravý oběd: Celozrnné nebo luštěninové těstoviny s kuřetem

Pospěšte si

Lahodný džem na bázi cukety je fenoménem v posledních letech. Sladká pomazánka vznikne kombinací cukety a sladkého želé. Sezona cuket končí koncem léta, takže je potřeba jednat rychle. Cuketa sama o sobě je považována za nejvšestrannější zeleninu. Příjemná chuť a její konzistence z ní dělají ideální potravinu pro přípravu zavařenin.

Cuketový džem se vyznačuje sladkokyselou chutí, skvěle se hodí jako doplněk k dezertům, chlebu nebo omeletám.

Zdroj obrázku: Freepik

Recept

Pro přípravu cuketového džemu budete potřebovat:

  • 2 kg cukety,
  • 2 citronová, pomerančová nebo angreštová želé,
  • 2 lžičky kyseliny citronové,
  • 1 balíček vanilkového cukru,
  • 2 šálky cukru.
Doporučený článek:  Slupky a semínka dýně se hodí pro výrobu domácího sirupu

Ze všeho nejdřív omyjte cuketu, následně ji oloupejte, zbavte semen, nakrájejte na malé kostičky nebo nastrouhejte na hrubém struhadle. Zeleninu posypte kyselinou citronovou a nechte hodinu stát. Po uplynutí doby přebytečnou šťávu slijte. Přesuňte cuketu do hrnce. Duste na mírném ohni, dokud se nezačne rozpadat. Přidejte cukr, vanilkový cukr a želé. Vše důkladně promíchejte, dokud se cukr a želé nerozpustí. Přendejte do sklenic, pořádně uzavřete a ochlaďte dnem obráceným vzhůru. Máte hotovo.

Zdroj: https://zucchinizone.com/zucchini-jam/
.

Doporučené články