Cuketový džem překvapí neobvyklou chutí

Domácí džem je vždy žádanou pochutinou v každé domácnosti. Jeho chuť ocení nejen nejmenší, ale také dospělí a senioři. Klasicky se džem vyrábí z jahod, třešní, broskví apod. Výběru se zkrátka nekladou meze. Někdy stojí za to trochu zaexperimentovat a sáhnout po alternativě. Inspirací může být cuketa.

Cuketový džem

Džem najde uplatnění v mnoha pokrmech. Mezi ně patří například chléb nebo palačinky. Při sloučení s džemem vznikne doslova magické spojení a chuťové buňky zaplesají. Nicméně faktem zůstává realita, že zavařeniny jsou žádané spíše přes zimu, kdy není takový přístup k čerstvému ovoci. Zkuste zapomenout na ovocné džemy a pojďme se podívat na novinku.

Doporučený článek:  Kaštany nejen na výrobu dekorací: připravte originální pokrmy

Pospěšte si

Lahodný džem na bázi cukety je fenoménem v posledních letech. Sladká pomazánka vznikne kombinací cukety a sladkého želé. Sezona cuket končí koncem léta, takže je potřeba jednat rychle. Cuketa sama o sobě je považována za nejvšestrannější zeleninu. Příjemná chuť a její konzistence z ní dělají ideální potravinu pro přípravu zavařenin.

Cuketový džem se vyznačuje sladkokyselou chutí, skvěle se hodí jako doplněk k dezertům, chlebu nebo omeletám.

Zdroj obrázku: Freepik

Recept

Pro přípravu cuketového džemu budete potřebovat:

  • 2 kg cukety,
  • 2 citronová, pomerančová nebo angreštová želé,
  • 2 lžičky kyseliny citronové,
  • 1 balíček vanilkového cukru,
  • 2 šálky cukru.
Doporučený článek:  Recept na domácí lék na všemožné nemoci z plevele

Ze všeho nejdřív omyjte cuketu, následně ji oloupejte, zbavte semen, nakrájejte na malé kostičky nebo nastrouhejte na hrubém struhadle. Zeleninu posypte kyselinou citronovou a nechte hodinu stát. Po uplynutí doby přebytečnou šťávu slijte. Přesuňte cuketu do hrnce. Duste na mírném ohni, dokud se nezačne rozpadat. Přidejte cukr, vanilkový cukr a želé. Vše důkladně promíchejte, dokud se cukr a želé nerozpustí. Přendejte do sklenic, pořádně uzavřete a ochlaďte dnem obráceným vzhůru. Máte hotovo.

Zdroj: https://zucchinizone.com/zucchini-jam/
.

Doporučené články