Domácí džem je vždy žádanou pochutinou v každé domácnosti. Jeho chuť ocení nejen nejmenší, ale také dospělí a senioři. Klasicky se džem vyrábí z jahod, třešní, broskví apod. Výběru se zkrátka nekladou meze. Někdy stojí za to trochu zaexperimentovat a sáhnout po alternativě. Inspirací může být cuketa.
Cuketový džem
Džem najde uplatnění v mnoha pokrmech. Mezi ně patří například chléb nebo palačinky. Při sloučení s džemem vznikne doslova magické spojení a chuťové buňky zaplesají. Nicméně faktem zůstává realita, že zavařeniny jsou žádané spíše přes zimu, kdy není takový přístup k čerstvému ovoci. Zkuste zapomenout na ovocné džemy a pojďme se podívat na novinku.
Pospěšte si
Lahodný džem na bázi cukety je fenoménem v posledních letech. Sladká pomazánka vznikne kombinací cukety a sladkého želé. Sezona cuket končí koncem léta, takže je potřeba jednat rychle. Cuketa sama o sobě je považována za nejvšestrannější zeleninu. Příjemná chuť a její konzistence z ní dělají ideální potravinu pro přípravu zavařenin.
Cuketový džem se vyznačuje sladkokyselou chutí, skvěle se hodí jako doplněk k dezertům, chlebu nebo omeletám.
Recept
Pro přípravu cuketového džemu budete potřebovat:
- 2 kg cukety,
- 2 citronová, pomerančová nebo angreštová želé,
- 2 lžičky kyseliny citronové,
- 1 balíček vanilkového cukru,
- 2 šálky cukru.
Ze všeho nejdřív omyjte cuketu, následně ji oloupejte, zbavte semen, nakrájejte na malé kostičky nebo nastrouhejte na hrubém struhadle. Zeleninu posypte kyselinou citronovou a nechte hodinu stát. Po uplynutí doby přebytečnou šťávu slijte. Přesuňte cuketu do hrnce. Duste na mírném ohni, dokud se nezačne rozpadat. Přidejte cukr, vanilkový cukr a želé. Vše důkladně promíchejte, dokud se cukr a želé nerozpustí. Přendejte do sklenic, pořádně uzavřete a ochlaďte dnem obráceným vzhůru. Máte hotovo.
Zdroj: https://zucchinizone.com/zucchini-jam/