Jedno jablko denně udrží celé tělo v kondici. Ne každému však prospěje

Jablka patří mezi nejoblíbenější ovoce na světě. Jsou sladká, někdy trochu kyselá a jednoznačně vynikající. Cenná jsou pro svou chuť, snadnou dostupnost, nízkou cenu a zdravotní vlastnosti. I přesto, že našemu tělu přináší mnoho vitamínů a minerálů, nejsou vhodná pro každého. Proč jablka jíme a kdo by se jim měl raději vyhnout?

Proč jsou jablka zdravá?

Říká se, že jedno jablko denně zahání lékaře. Pro většinu lidí to bezesporu platí. Jedno jablko naplní z 12 procent denní dávku vlákniny a z 18 procent denní dávku vitamínu C. Navíc obsahuje draslík, vitamíny A a skupiny B, zejména kyselinu listovou. Ta je velmi důležitá pro zdraví těhotných žen a dítěte, protože podporuje fyzický vývoj nenarozeného plodu.

Pravidelná konzumace jablek zlepšuje zdraví z mnoha ohledů. Zlepšit může zdraví srdce a reguluje krevní tlak. Pektin, který jablka obsahují, působí jako antioxidant a pomáhá ke správnému růstu bakteriální flóry ve střevech. Konzumace jablek ale pozitivně ovlivňuje také práci mozku. Může ho ochránit před poškozením buněk zodpovědných za paměť.

Zdroj obrázku: Freepik

Pro koho jsou jablka škodlivá?

Jablka mají rozhodně mnoho pozitiv, ale bohužel nejsou ideální pro každého. Lidé, kteří mají specifická onemocnění, by toto ovoce jíst neměli. Patří mezi ně jedinci se syndromem dráždivého tračníku. Cukry ze sladkého ovoce mohou dráždit žaludeční stěnu. To může vést k vážným žaludečním problémům, které se projeví jako zácpa nebo průjem.

Nadměrná konzumace jablek může také vést k bolestem žaludku a plynatosti. Po konzumaci dochází v trávicím traktu k fermentaci. Z tohoto důvodu byste neměli jíst více než 3 jablka denně. Lidé, kteří mají velmi citlivou slinivku břišní, by měli konzumaci tohoto ovoce také omezit na minimum. Jak je vidět, měli byste si dávat pozor, ale obecně jsou jablka velmi zdravá.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/10-health-benefits-of-apples
.

Doporučené články