Nejoblíbenější způsob balení potravin přináší nečekaná rizika. Do jídla proniká nebezpečný prvek

Většina lidí si bere sendviče do práce nebo do školy zabalené v hliníkové fólii. Jde o pohodlný způsob, jak zabalit a přenášet potraviny, ale možná to není ten nejlepší způsob, který můžete zvolit. Ukázalo se, že tato forma skladování potravin není zdravá. Proč byste se měli při skladování jídla vzdát alobalu a zvolit spíš jiné metody?

Hliník může být velmi škodlivý

Většinou je alobal vyroben s přidáním hliníku. Právě tento chemický prvek je pro naše tělo škodlivý. Hliník se z těla vylučuje prostřednictvím moči, ale lidé s onemocněním ledvin s tím mohou mít problém a hliník se v jejich těle drží. To může vést k mnoha závažným nemocem, včetně Alzheimerovy choroby. Hliník se navíc může dostat i do potravin, které jsou v alobalu skladovány, a ovlivnit jejich chuť i zdravotní účinky.

Doporučený článek:  Orální onemocnění může mít mnoho podob. Úlevu při bolesti a podráždění přinesou i domácí prostředky
Zdroj obrázku: Freepik

Již nikdy nepoužívejte alobal na jídlo

Kyselé potraviny do hliníkové fólie rozhodně nepatří. Kyselé prostředí s hliníkem reaguje a produkuje škodlivé soli. Do alobalu byste proto neměli dávat jablka, rajčata, citrusové plody ani žádné omáčky. Do alobalu byste ale neměli balit ani potraviny s velkým množstvím koření. V tomto případě bude materiál také reagovat a vytvářet škodlivé sloučeniny, které se potom dostanou do vašeho těla. Z dlouhodobého hlediska to může poškodit vaše zdraví.

Jaké jsou alternativy balení potravin?

Nejlepší možností, jakou si můžete zvolit, jsou krabičky. Skleněné, kovové i plastové krabičky na jídlo jsou úžasnou variantou, jak skladovat a přenášet potraviny. Snadno se vám vejdou do batohu nebo kabelky, takže je můžete vzít do práce nebo do školy. Můžete je také opakovaně používat a nebude vám hrozit žádné nebezpečí. Další možností je voskovaný papír, který lze použít jako alobal, ale můžete ho také používat opakovaně. Musíte jen počítat s tím, že pořizovací cena voskovaného papíru je vyšší než v případě krabiček.

Zdroj: https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/are-you-storing-food-safely, https://saveourbones.com/stop-doing-this-with-aluminum-foil/, https://chefreader.com/aluminum-foil-a-health-hazard/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6040147/, https://wwwn.cdc.gov/TSP/ToxFAQs/ToxFAQsDetails.aspx?faqid=190&toxid=34, https://www.healthshots.com/health-news/those-aluminium-foils-used-for-food-packaging-might-have-potential-health-risks/, https://www.healthline.com/nutrition/aluminum-foil-cooking
.

Doporučené články