Artyčok je u nás stále málo známá surovina, kterou si příliš mnoho lidí nekupuje a nepřipravuje doma. Tato zelenina pochází ze Středomoří a oblíbená je hlavně v Itálii. Málokdo ví, že artyčoky jsou nejen vynikající, ale také dodají mnoho vitamínů a minerálů. Jaké vlastnosti vám artyčok může poskytnout a proč ho mají Italové tak rádi?
Jedinečné vlastnosti neobyčejného artyčoku
Artyčok pochází z oblasti Středozemního moře. Jedlé jsou květní hlávky u mladých rostlin a květní dno u starších rostlin. Před konzumací se musí důkladně uvařit, upéct nebo ugrilovat. Najdeme ho také v bylinkářství, kde se používá nálev z listů artyčoku. K sehnání ale jsou také krémy, tonika, masky nebo balzámy, které obsahují výtažek z této úžasné zeleniny.
Artyčoky jsou jedinečným zdrojem vitamínů a minerálů. Obsahují vitamín C, E a skupinu B, draslík, zinek, fosfor, vápník, hořčík a železo. Nejdůležitější složkou je ovšem inulin, který působí jako přírodní antibiotikum a podporuje hubnutí. Nachází se v nich také polyfenoly, které fungují jako přírodní antioxidanty a mají protirakovinné vlastnosti.
Výtažek z artyčoku je velmi zdravý
Artyčoky se doporučují lidem, kteří mají problémy s nemocemi, jako je cukrovka, onemocnění jater, ateroskleróza, vysoký cholesterol, onemocnění žaludku, žlučníku a žlučových cest, vysoká hladina cukru v krvi, nevolnost, plynatost, zácpa nebo deprese. Podle některých odborníků podporují léčbu deprese díky obsaženým sloučeninám.
Artyčok můžeme jíst vařený, pečený nebo grilovaný. Jestli nemáte rádi hořkou chuť, můžete sáhnout po doplňku stravy ve formě artyčokového extraktu. Koupit si ho můžete ve formě tablet nebo šťávy a seženete ho v každé lékárně. Artyčok je považován za bezpečnou zeleninu a u většiny lidí nezpůsobuje žádné vedlejší účinky, takže se nemusíte jeho konzumace obávat.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/artichoke-benefits