Těstoviny se v naší kuchyni vyskytují velmi často. Jejich příprava je snadná a rychlá. Je důležité zvolit správný tvar podle jídla, které se chystáme připravit. Každý se hodí k něčemu jinému a velmi to ovlivní výsledný pokrm. Existuje mnoho druhů těstovin, špagety, tagliatelle, penne, fusilli, lasagne a mnoho dalších. Klíčové je, které k čemu použijeme.
Kam dát krátké a kam dlouhé?
Pokud připravujeme polévky nebo lehké omáčky, ideální budou krátké a tenké těstoviny. Delší a ploché se naopak hodí do krémovějších, smetanových omáček. Těžké a hutné omáčky budou skvěle vypadat se špagetami nebo s penne. Nic nezkazíte tím, když špagety budete podávat s klasickou rajčatovou omáčkou a fusilli a jim podobné s hutnou sýrovou. Na pečení se nejvíc hodí velké těstoviny, které můžeme čímkoliv naplnit. Drobné mušle a mašličky zase dobře využijete k přípravě salátů.
Mohou být těstoviny zdravé?
Ačkoliv od nich často nutriční poradci odrazují, jelikož obsahují velké množství sacharidů, ve skutečnosti takovým problémem nejsou. Zvlášť pokud sáhnete po celozrnných, které obsahují dostatek vitamínů a minerálů. Když aspoň občas vyměníte svůj oblíbený klasický typ těstovin za celozrnné nebo luštěninové, tělu tím jedině prospějete. Dokážou poskytnout mnoho živin a cenných látek, ale jako u všeho je potřeba používat je s mírou. Do pestrého a zdravého jídelníčku ale rozhodně patří a zcela se jim vyhýbat prospěšné není. Navíc vás dokážou zasytit na dlouhou dobu.
Vaječné nebo bezvaječné
Dále je můžeme rozdělit na vaječné a bezvaječné, na semolinové a celozrnné. Tato informace může být přínosná například pro alergiky. Při výrobě těstovin se používají i další ingredience, jako jsou luštěniny, sójová nebo hrachová mouka. Na trhu se dají sehnat chutné těstoviny pro lidi, kteří mají bezlepkovou dietu. Výběr je velmi široký a každý si může najít ty své.
Zdroj: https://www.bonappetit.com/story/which-pasta-shapes-to-use-when