Těstoviny se v naší kuchyni vyskytují velmi často. Jejich příprava je snadná a rychlá. Je důležité zvolit správný tvar podle jídla, které se chystáme připravit. Každý se hodí k něčemu jinému a velmi to ovlivní výsledný pokrm. Existuje mnoho druhů těstovin, špagety, tagliatelle, penne, fusilli, lasagne a mnoho dalších. Klíčové je, které k čemu použijeme.
Kam dát krátké a kam dlouhé?
Pokud připravujeme polévky nebo lehké omáčky, ideální budou krátké a tenké těstoviny. Delší a ploché se naopak hodí do krémovějších, smetanových omáček. Těžké a hutné omáčky budou skvěle vypadat se špagetami nebo s penne. Nic nezkazíte tím, když špagety budete podávat s klasickou rajčatovou omáčkou a fusilli a jim podobné s hutnou sýrovou. Na pečení se nejvíc hodí velké těstoviny, které můžeme čímkoliv naplnit. Drobné mušle a mašličky zase dobře využijete k přípravě salátů.
![](https://receptovnik.cz/wp-content/uploads/2852/na-tvaru-testovin-zalezi-kazdy-se-hodi-k-jinemu-pokrmu-zustavat-nemusime-ani-u-klasiky.jpg)
Mohou být těstoviny zdravé?
Ačkoliv od nich často nutriční poradci odrazují, jelikož obsahují velké množství sacharidů, ve skutečnosti takovým problémem nejsou. Zvlášť pokud sáhnete po celozrnných, které obsahují dostatek vitamínů a minerálů. Když aspoň občas vyměníte svůj oblíbený klasický typ těstovin za celozrnné nebo luštěninové, tělu tím jedině prospějete. Dokážou poskytnout mnoho živin a cenných látek, ale jako u všeho je potřeba používat je s mírou. Do pestrého a zdravého jídelníčku ale rozhodně patří a zcela se jim vyhýbat prospěšné není. Navíc vás dokážou zasytit na dlouhou dobu.
Vaječné nebo bezvaječné
Dále je můžeme rozdělit na vaječné a bezvaječné, na semolinové a celozrnné. Tato informace může být přínosná například pro alergiky. Při výrobě těstovin se používají i další ingredience, jako jsou luštěniny, sójová nebo hrachová mouka. Na trhu se dají sehnat chutné těstoviny pro lidi, kteří mají bezlepkovou dietu. Výběr je velmi široký a každý si může najít ty své.
Zdroj: https://www.bonappetit.com/story/which-pasta-shapes-to-use-when