Jedinou chybou přijde ovoce o vitamíny. Ne každý ji ale dokáže přestat dělat

Oloupat slupku ovoce před konzumací je stále běžnou praxí. Někteří věří, že dužina bez ní je prostě chutnější, jiní se obávají zbytků pesticidů a konzervačních látek nebo se domnívají, že tvrdá slupka může způsobit zažívací potíže. Jiní ale argumentují tím, že slupky jsou zdravé a skrývá se v nich mnoho vitamínů. Kdo má pravdu?

Toto ovoce neloupejte

Ovoce jako jablka, hrušky, hroznové víno, švestky, nektarinky a broskve mají jedlou slupku a loupat se nemusí. O to spíš, že se pod ní skrývá nejvíce vitamínů a mikroprvků. Všechny plody by ale před konzumací měly být důkladně omyté pod tekoucí vodou, aby se odstranily zbytky pesticidů, bakterie, kontaminace, či dokonce vajíčka parazitů. Běžné opláchnutí nestačí, ovoce je třeba velmi pečlivě otřít prsty.

Doporučený článek:  Pískavice řecké seno dodá jídlu orientální nádech i mnoho důležitých živin

Mnoho lidí jablka loupe, jelikož jim vadí tenký mastný film, který se špatně smývá. Jablka vytvářejí přírodní voskovou vrstvu, která ovoce chrání. Komerčně dostupná jablka jsou často pokrytá další ochrannou vrstvou jedlého vosku, například šelaku nebo karnaubského vosku. Jde o bezpečné látky, ale ovoce je třeba samozřejmě nejdřív omýt. Jablečná slupka je výborným zdrojem vlákniny a vitamínů, ale i folátů a fytosterolů.

Zdroj obrázku: Freepik

Kdo by slupku jíst neměl?

Hrozny se slupkou, zvláště tou tmavou, jsou zdrojem antioxidantů, které zachycují volné radikály. Slupka hrušek také obsahuje cenné antioxidanty a vitamíny a protizánětlivé látky. Loupat by se nemělo ani kiwi, jehož slupka je zcela jedlá a je dobrým zdrojem vlákniny a vitamínů. Broskvová slupka je plná antioxidantů.

Doporučený článek:  Vlákninu doplní zelenina, ořechy, luštěniny nebo obiloviny

Někdo se přesto nedokáže přenést přes konzumaci celého ovoce. Pokud vám slupka ovoce připadá příliš tvrdá, rozmixujte ho v mixéru jako smoothie a ovoce vypijte. Ovoce se naopak doporučuje loupat těhotným ženám, u kterých hrozí riziko infekce toxoplazmózou. Také při žaludeční dietě, refluxu, vředech a překyselení žaludku se nedoporučuje jíst ovoce se slupkou.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/peeling-fruits-veggies
.

Doporučené články