Nejhorší potraviny pro srdce se tváří zdravě. Margarín i nápoje bez cukru jsou past

Přestože jsou teoreticky zdravé a výživné, ve skutečnosti zvyšují cholesterol a krevní tlak, přispívají k tvorbě aterosklerotických plaků a ucpávají žíly. Většinou nečekáme, že některé potraviny propagované jako zdravé nám mohou ublížit. Zjistěte, co je lepší nezařadit do nákupního seznamu. Kardiolog by vám důrazně doporučil, abyste těchto šest potravin nejedli ani nepili.

Kterým produktům byste se měli vyhnout

I když máme mnohokrát intuici nebo nám naše tělo řekne, co jíst a co nejíst, stejně to neděláme. Aby bylo vaše srdce a cévy zdravé, je třeba se vyhnout těmto potravinám. Jsou to mastná jídla, jako je rychlé občerstvení, slazené nápoje, sladkosti a instantní polévky. I velká konzumace masa škodí. Stejně tak všichni víme, že velká konzumace cukru škodí skoro nejvíce. Přispívá ke vzniku cukrovky, která také zatěžuje srdce.

Doporučený článek:  Nezralé avokádo je hořké a tvrdé, našemu zdraví ale neublíží

Margarín – jíst, nebo nejíst? Spousta lidí neumí odpovědět na tuto otázku. Od výrobců se dozvíte, že snižuje cholesterol a příznivě působí na srdce. Ale je to pravda? Některé margaríny obsahují palmový olej a ten je zdrojem nasycených mastných kyselin, které zvyšují hladinu špatného cholesterolu. Proto pokud si chcete dopřát sendvič zdravějším způsobem, sáhněte po margarínu vyrobeném z řepkového nebo olivového oleje.

Zdroj obrázku: Freepik

Produkty, které jsou naoko zdravé

Ukazuje se však, že mnohé ze zdánlivě zdravých, či dokonce propagovaných výživových produktů mají velmi negativní vliv na stav srdce a celého oběhového systému. Jaké to jsou produkty? Nápoje bez cukru zaplavující trh s potravinami mají být dobrou náhradou slazené coly či energetických nápojů.

Doporučený článek:  Vysoká hladina cukru ohrožuje nejen diabetiky. Glukózu sníží přirozeně vhodný jídelníček

Vědci předpokládají, že sladidla v nápojích „zero“, „dieta“ a „light“ přispívají k rozvoji cukrovky a obezity, přičemž zatěžují srdce. Riziko vysokého krevního tlaku zvyšuje také používání umělých sladidel, jako je aspartam nebo sukralóza. Ženy jsou více vystaveny negativním následkům takových nápojů než muži.

Zdroj: https://www.health.harvard.edu/healthbeat/avoid-these-foods-for-a-healthier-heart
.

Doporučené články