Zdravá sladká svačinka: domácí sušené švestky přijdou k chuti nejen v zimě

Švestky jsou velmi chutné plody, jsou vynikající jak čerstvé, tak sušené. Protože čerstvé nevydrží nekonečně dlouho, je vždy dobré mít v rukávu triky, jak tyto velmi zdravé plody uskladnit k pozdější konzumaci. V našem článku se podíváme na to, jak sušit švestky způsobem, aby ani jedna nepřišla nazmar a aby si uchovaly veškeré vitamíny, antioxidanty a další zdravé látky.

Jak připravit švestky na sušení?

Než budete švestky sušit, je důležitá zejména kvalitní příprava ovoce. To znamená, že se nám hodí pouze zdravé švestky s nepoškozenou slupkou, stejně tak nesmějí být červivé. Proto je velmi důležitý pečlivý proces třídění hned na začátku.

Následně je potřeba švestky důkladně omýt a přistoupit k procesu blanšírování. To znamená, že švestky ponoříme na 2 až 3 minuty do vroucí vody. Jakmile máte ovoce suché, odstraňte pecky a můžete je nakrájet na půlky nebo čtvrtky.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak švestky správně sušit?

Většina z nás bude chtít využít pro sušení troubu. Sušení ale musí probíhat při vcelku nízké teplotě, protože je nežádoucí, aby se švestky spálily, popraskaly a přišly o šťavnatost a zdravý obsah. Postup je následující:

  • Připravené ovoce bez pecek naskládejte na plech vyložený pečicím papírem.
  • Na plechu vždy musí být pouze jedna vrstva,
  • Teplotu nastavte do 50 °C, použít lze horký vzduch, první fáze sušení trvá 4 hodiny.
  • Jakmile se slupka začne svrašťovat, troubu vypněte a nechte ovoce vychladnout.
  • Následně zapněte sušení na 60 °C na 5 až 6 hodin.
Doporučený článek:  Tři zdravé snídaně pro každý den: inspiraci najdeme po celém světě

Jak poznáte, že máte hotovo? Dobře sušené švestky by měly mít tmavou lesklou slupku. Výše uvedený postup je ideální zejména z toho důvodu, že zachová dužinu plodů, která je hlavním zdrojem zdravých složek.

Proč jsou tak skvělé?

Švestky podpoří zdraví střev. Sušené švestky také mají vyšší obsah vlákniny. Švestky jsou také plné vitamínu A, který je důležitý pro imunitu, zrak nebo pokožku. Železo, fosfor a organické kyseliny ve švestkách také podporují nervovou pohodu. Brzdí cholesterol a chrání před aterosklerózou.

Zdroj: https://www.beyondthechickencoop.com/how-to-dry-plums/
.

Doporučené články