Guláš je jídlo, které je oblíbené nejen v Česku, ale různé varianty najdete snad po celém světě. My si dnes připravíme českou variantu s pivem, protože to se řadí mezi národní nápoj a Češi ho milují. Guláš je nejlepší nechat den odležet, pravdou ale je, že ne každý to vydrží. Většinou je hned snězený, protože je prostě skvělý!
Základem je maso, cibule a hlavně pivo
Guláš je potřeba dělat delší dobu, aby bylo maso dostatečně měkké. Připravit si ho můžete s houskovým knedlíkem, těstovinami, mnoho lidí si ho vychutná s čerstvým krajícem chleba. Základem guláše je spousta cibule, která se přidává i syrová na hotový pokrm. Recept si ale můžete upravit podle svého uvážení. Na tento budete potřebovat:
- 1 kg hovězího masa na guláš
- 2 cibule
- 4-5 stroužků česneku
- 0,5 českého piva
- Majoránku, sladkou papriku, chilli, kmín, nové koření, bobkový list
- Lžíci rajčatové pasty
- Sádlo na smažení
- Mouku na obalení
- Sůl
Základem receptu je cibule, maso a pivo. Cibuli si oloupejte a dejte ji smažit na střední oheň. Ke konci k ní přidejte nasekaný česnek. Zeleninu vyndejte z pánve a nechte v ní jen tuk, který zbyl ze smažení. Maso nakrájejte na kostičky, dejte do mouky a opékejte na pánvi. Maso dávejte postupně, aby bylo opravdu všechno usmažené.
Maso je potřeba dusit několik hodin
Ke konci smažení masa přidejte všechny druhy koření, které jsou potřeba. Přidejte zbytek masa a zalijte všechno pivem. Maso následně duste asi tři hodiny. Je to dlouhý proces, ale výsledek rozhodně stojí za to. Po nějaké době přidejte trochu soli a každou chvíli kontrolujte, jestli máte dostatek vody na dušení. Můžete přidat převařenou nebo filtrovanou, pokud máte pocit, že budou omáčky málo.
Hotový guláš můžete podávat hned nebo počkat do druhého dne. Maso s omáčkou ozdobte velkými cibulovými kroužky a ideální pokrm na nedělní oběd je hotový. Ideálním nápojem k tomuto jídlo je samozřejmě pivo. Sklenička tohoto moku k obědu určitě neuškodí.