Jablek jsou plné pulty obchodů. Jen některá ale potěší chuťové pohárky i naše zdraví

Jablka jsou nejen u nás, ale také v dalších zemích tou nejoblíbenější potravinou, co se týče ovoce. Jsou snadno dostupná po celý rok a navíc nejsou ani drahá. Nikdy ale nechutnají tak dobře jako právě na podzim, kdy se sbírají. V tomto období totiž obsahují nejvíce cenných látek, vitaminů a minerálů. Víte, jaké odrůdy patří mezi nejzdravější a jak má vypadat kvalitní kousek tohoto ovoce?

Jablka si můžete upravit podle sebe

Jablka mají tu výhodu, že je koupíte po celý rok, ale mnohem lepší bude si vybírat taková, která jsou od soukromých sadařů. Jabloní můžete najít mnoho druhů, ale u nás se jich pěstuje několik desítek. Snadno vyrostou i na vaší zahradě a díky tomu můžete mít vlastní úrodu jablíček, ze kterých si můžete upéct například štrúdl nebo je použít do ovocných salátů. Mnoho lidí si z nich také vymačkává šťávu.

Na podzim se jablka sbírají. Některá už budou popadaná, lidé je většinou používají na krmení domácích zvířat. Jablka, která jsou pěstovaná v zahradách, kde se nepoužívají chemické pesticidy, budou nejen plná vitaminů, ale také budou mít krásnou barvu a po zakousnutí budou křupat. Domácí jablíčka navíc nebudou trpět tím, že musí překonat velkou vzdálenost.

Zdroj obrázku: Freepik

Nejkrásnější neznamená nejlepší

V obchodech najdeme několik druhů jablek, liší se od sebe například barvou, ale také chutí nebo kyselostí. Moderní pěstování sice zaručí, že jich máme v obchodech dostatek, na druhou stranu ale nemusí obsahovat vitaminy, které jsou pro naše tělo důležité. Moderní metody pěstování jablek totiž doprovází také negativní dopady. Lesklá jablíčka sice lákají k nakousnutí, je ale potřeba je důkladně umýt, protože obsahují spoustu nezdravých látek.

Záleží také na tom, v jakém prostředí budete jablka pěstovat. Vyšší nutriční hodnoty budou mít jablka, která mají dostatek místa pro růst, naopak malá jablíčka nemají prostor, velmi často odpadnou ze stromu sama a nebudou dobrá. Jestli v jablcích najdete červy, je to známka toho, že jsou dobrá.

Zdroj: https://www.today.com/food/how-choose-best-apples-cooking-baking-snacking-t233115
.

Doporučené články