Využijte pórek na maximum. Zelená část je ideální pro netradiční saláty i jako příloha k masu

Opravdu dobrý a zdravý vývar není možné připravit bez jediného kousku pórku. Tato zelenina má tak bohatou nutriční hodnotu, že by se měla na jídelníčku objevovat co nejčastěji. Přestože obvykle využíváme pouze bílou část, jedlé jsou i zelené listy. Navíc jsou také velmi zdravé a stejně nutričně hodnotné jako bílá část.

Je zdrojem mnoha vitamínů a minerálů

Pórek obsahuje vitamíny se silným antioxidačním potenciálem, především vitamíny C, A, E, K a skupiny B včetně kyseliny listové. Je také zdrojem železa, hořčíku, vápníku, draslíku, fosforu, sodíku a zinku. Rovněž obsahuje vlákninu a sloučeniny síry zodpovědné za ostrou chuť a vůni. Naše prababičky používaly listy pórku k léčbě těžko se hojících ran a při revmatických bolestech.

Pro vysoký obsah železa se konzumace pórku doporučuje pacientům s chudokrevností. Prospěšná je tato zelenina i při infekcích horních cest dýchacích, zejména pokud jsou doprovázené přetrvávajícím kašlem, jelikož inhibuje růst bakterií a zvyšuje sekreci hlenu. Zatímco bílá část je jemnější a křehčí, i zelené listy jsou nutričně hodnotné a prospěšné pro zdraví.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak využít zelenou část?

Stále více lidí se orientuje na to, aby z potravin vytěžili maximum. A pórek nám toto umožňuje. Zelené listy je vhodné přidat do vývaru a jiných polévek, skvěle zdůrazní chuť například bramboračky. Dají se jíst i syrové, pokrájené na malé kostičky, kdy se 2 až 3 hodiny před konzumací smíchají s citronovou šťávou a použijí jako základ pro salát.

Salát z pórku a citronu lze připravit i nasladko. Stačí přidat jednu až dvě lžičky medu, k tomu hrst rozinek a podávat s bramborovou kaší a dušenou rybou. K pórku můžete přidat i nakrájené jablko a mrkev, špetku pepře, trochu soli a pár lžic bílého jogurtu. Takový salát se hodí k dušenému masu. Listy chutnají skvěle i pečené, například na bramborech nebo na pizze. Přidat ho můžete i k dušeným pokrmům, a to jak k masu, tak k zelenině.

Zdroj: https://www.lacucinaitaliana.com/italian-food/hacks/leeks-do-not-throw-away-green-leafs
.

Doporučené články