Hroznové víno prodlužuje život. Díky jeho unikátnímu složení klesá riziko demence i rakoviny

Výtečně chutnají ke svačině, jsou dokonalou ozdobou obložených talířů, k tomu se používají k výrobě alkoholických nápojů. Hrozny jsou oblíbeným ovocem bohatým na vitamíny a antioxidanty, k tomu mají mnoho zdravotních výhod včetně té, že snižují riziko vzniku rakoviny, demence nebo nealkoholického ztučnění jater. Podle mnohých dokonce jejich konzumace prodlužuje život. Pro jaké důvody se doporučuje je zařadit do každodenního jídelníčku?

Sladké a plné blahodárných látek

Vinná réva je známá tisíce let, kdy se využívalo zdravotního potenciálu bobulí především při zažívacích obtížích. Plody pomáhají při fytoterapii, protože mají velký léčivý potenciál a jsou zdrojem biologicky aktivních látek. Hrozny, které patří mezi nejsladší ovoce vůbec, obsahují velké množství vitamínů, zejména A, C a skupiny B. Kromě toho jsou zdrojem fytosterolů, které mají silné antioxidační účinky, a minerálů, jako jsou draslík, fosfor, hořčík, zinek, vápník, železo a měď. Zajímavostí je přítomnost jódu, který bývá v rostlinné stravě zcela výjimečně.

Doporučený článek:  Tyhle potraviny rovnou vyhoďte. Jejich nadměrné množství způsobuje nebezpečnou aterosklerózu
Zdroj obrázku: Freepik

Léčivé bobule pro zdraví

Hrozny se dostaly do hledáčku vědců, kteří zkoumali jejich účinky na zdraví a přišli se zajímavým zjištěním. Bobule vinné révy pozitivně ovlivňují kardiovaskulární systém a pomáhají harmonizovat krevní tlak. Obsažené antioxidanty mají profylaktické účinky proti ateroskleróze a při pravidelné konzumaci dochází ke snížení rizika rozvoje rakoviny. Nadto mohou zatočit se zánětlivými procesy v těle nebo opravovat poškozené neurony. Po hroznech by měli sáhnout také všichni, kdo si chtějí uchovat dobrý zrak, protože chrání sítnici.

Doporučený článek:  Zelenina, která vyniká obsahem vitamínu C

Každodenní dávka ovoce proti demenci

Výčet pozoruhodných vlastností bobulí vinné révy tím ale rozhodně nekončí. Vědci poukázali také na vliv hroznového vína ve stravě na rozvoj demence. Zařazením těchto plodů do jídelníčku se prodlužuje mentální vitalita, k tomu obsažené látky chrání před rozvojem demence nebo před jinými neurologickými chorobami. Denní dávka plodů zlepšuje mozkové funkce včetně kognitivních schopností, paměti nebo koncentrace. A co víc, ze závěrů odborníků vyplývá, že hrozny prodlužují život až o neskutečných pět let.

Zdroj: https://www.healthline.com/health-news/2-cups-of-grapes-per-day-could-help-you-live-longer-study-shows
.

Doporučené články