Hrnek kakaa dokáže s tělem pořádně zamávat. To instantní do zdravého jídelníčku rozhodně nepatří

Zdravotní přínosy kakaa znali již Mayové a Aztékové. Nápoj vyrobený na bázi prášku z kakaových semen nazývali nápojem bohů. Kakao si spojujeme především se sladkým nápojem z dětství. Víme, že má mnoho zdraví prospěšných vlastností, ale to se nedá říct o jeho instantně rozpustném protějšku. Kakaový prášek může být pro naše zdraví i velmi škodlivý.

Co je kakao?

Kakao je mletý prášek ze semen kakaovníku, stromu, který roste v rovníkových lesích Jižní a Střední Ameriky. Používá se nejen jako surovina pro výrobu čokolády a stejnojmenného nápoje, ale pro své léčivé vlastnosti také jako léčebný prostředek v alternativní medicíně. Kakaové boby jsou nutričně velmi bohaté, mají mnoho vitamínů, stopových prvků a zdravých tuků. To se však nedá říct o instantním kakau, které lze zakoupit téměř v každém obchodě s potravinami. Proč byste s ním měli být opatrní?

Doporučený článek:  Kočky milují tuňáka kvůli jeho speciální chuti

Instantní kakao má ke zdravému nápoji daleko

Instantní kakaový prášek nebo granule jsou nyní k dostání téměř ve všech regálech obchodů. Takto připravený nápoj je velmi chutný a rychle se připravuje, ale tím jeho výhody končí.

Zdroj obrázku: Freepik

Složení rozpustného kakaa zahrnuje mimo jiné sůl, cukr, umělá aromata, emulgátory, uhličitan vápenatý a uhličitan hořečnatý. Když pijete instantní kakao nebo ho dáváte svým dětem, měli byste si být vědomi toho, kolik cukru tento produkt obsahuje. Na 100 g instantního kakaa to může být až 85 g cukru! Potraviny s vysokým obsahem cukru zvyšují riziko nadváhy a obezity, ale také cukrovky, zubního kazu a některých druhů rakoviny.

Doporučený článek:  3 jedinečné účinky, které skrývá kurkuma: tělo hodí do kondice nejen před Vánoci

Zhoršení koncentrace

Nápoj podobný kakau dokáže dodat snad jen spoustu prázdných kalorií. Neposkytne tělu žádnou nutriční hodnotu a navíc ještě zhoršuje koncentraci. Pokud si ale šálek horkého kakaa nechcete odpustit, v prvé řadě se zaměřte na složení. Ideální je sáhnout po pravém kakau, které má tmavou barvu. Produkt, který je vyroben na bázi kakaových bobů, příznivě působí na nervový systém, snižuje srážlivost krve a snižuje krevní tlak.

Zdroj: https://www.foxnews.com/health/5-reasons-hot-chocolate-isnt-healthy
.

Doporučené články