Stačí malá chyba a celou várku nakládaného zelí můžeme vyhodit. Hrozí vážná otrava

Kysané zelí má mnoho zdravotních výhod. Navíc má vynikající chuť, kterou si můžete užít během celého roku, protože vám dlouho vydrží. Obsahuje mnoho blahodárných vitamínů a minerálů, ale musíte ho správně naložit. Zkažené zelí může způsobit zdravotní problémy, se kterými se rozhodně nechcete potýkat.

Vyhýbejte se při nakládání octu a objevte bezpečnou solanku

V klasickém receptu se pro podpoření procesu kvašení používá kyselina mléčná. To je naprosto v pořádku, protože dodává zelí nejen úžasnou chuť, ale také zachovává všechny zdravotní vlastnosti zeleniny. Někdo ovšem volí místo ní ocet. Bohužel s octem je u zelí mnohem pravděpodobnější, že se zkazí a budete muset vyhodit všechny sklenice, které jste připravili.

Solanka je velmi důležitou součástí kysaného zelí. Jestli zelí skladujete v lednici, mělo by být v nádobě zatížené talířem nebo jiným předmětem. Díky tomuto tlaku se vytvoří lák, který bude působit jako ochranný prostředek pro naložené zelí. Bez tohoto postupu se může stát, že se zelí zkazí a nebudete z něj mít vůbec nic. S dobrou solankou se toho vůbec nemusíte obávat.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak poznat zkažené zelí?

Zkažené zelí poznáte poměrně jednoduše. Stačí, když se zaměříte na jeho barvu, vůni a bublinky. Jestli je barva nezdravě šedá, neměli byste zelí vůbec ochutnávat. Nepříjemný zápach vám také okamžitě napoví, že se zelím není něco v pořádku. Kysané zelí má velmi specifickou vůni, kterou znáte i z dětství. Jestli je vůně velmi intenzivní a odlišná, neměli byste zelí konzumovat.

Jasným ukazatelem je také pěna nebo bublinky v siláži. Jestli tam něco takového je, ihned sklenice vyhoďte. Tekutina musí být průhledná a čirá. Zkaženým kysaným zelím se můžete velmi jednoduše otrávit. Mezi hlavní příznaky patří zvracení, průjem, nadýmání, mírná horečka, slabost nebo zmatek. Otrava se přitom může projevit několik hodin i několik dní po konzumaci zkaženého zelí.

Zdroj: https://toriavey.com/how-to-ferment-cabbage-and-make-sauerkraut/
.

Doporučené články