Hrášek patří k tomu nejlepšímu, co svému tělu dopřát. Malé kuličky jsou ideální pro kulinářské tvoření

Zelený hrášek je potravina, kterou buď milujete, nebo byste ji nikdy nedali do úst. Pravdou ale zůstává, že hrášek obsahuje spoustu cenných živin, které tělo využije. Obsahuje kromě vitaminů také kyselinu listovou, která je doporučována hlavně těhotným ženám. Prvky, jako je vitamin C nebo další, jsou samozřejmostí. Jaké další vlastnosti u zeleného hrášku oceníte?

Nedostatek složek může mít pro tělo hrozné důsledky

Jestliže nedbáte na zdravou stravu, tělo se vám neodvděčí. Rizika zdravotních problémů jsou velká, ale právě díky zelenině a ovoci se budete cítit mnohem lépe. Hrášek si navíc můžete vypěstovat sami doma a mít tak jistotu, že ho máte čerstvý. Hodí se do salátů, ale také ho můžete jen tak vyloupat do dlaně a sníst. Zelený hrášek je semeno nezralého hrachu. Vyznačujete se především zelenými lusky.

Doporučený článek:  Chřest připravený na másle je ideálním doplňkem jarního jídelníčku

A co všechno v něm najdete? Především vitaminy A a C. Ty mají pozitivní vliv nejen na tvorbu látek, které ochraňují tělo, ale také zabrání vzniku infekcí. Navíc v hrášku je i železo, které zabraňuje chudokrevnosti. Zelený hrášek se hodí hlavně pro těhotné ženy, kterým chybí kyselina listová. Můžete ho jíst také v případě, že se snažíte zhubnout, protože neobsahuje skoro žádné kalorie.

Zdroj obrázku: Freepik

Infarkt nehrozí, pokud si dáte hrášek

Vitamin B, který najdete v hrášku, zamezí vzniku infarktu, protože hladina cholesterolu bude v optimální výši. Díky zelenému hrášku se tak bude do těla lépe vstřebávat vápník, který je skvělý na kosti. Hrášek můžete jíst po celý rok, sami si ho vypěstovat na zahradě, můžete ho přidat do salátů nebo si ho naložit.

Doporučený článek:  Čaj obohatí i méně tradiční přísady

Využití je hodně, protože bude záležet na vás. Výborná je například hrášková polévka nebo krém, ke kterému se hodí opečené pečivo. Mnoho dětí hrášek miluje právě vyloupnutý z lusku. Na druhou stranu jsou lidé, kteří by hrášek jinak než syrový a čerstvý nesnědli. Výhod pro lidské tělo ale má hodně, a proto stojí za to ho vyzkoušet.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-peas
.

Doporučené články