Brambory bez soli budou chutnat ještě lépe. Oblíbené bylinky je zajímavě ozvláštní

Uvařit brambory není žádná věda a tento úkol zvládne asi úplně každý. Většina dohlíží při vaření zejména na to, aby se brambory nerozvařily, protože pak chutnají jako bláto. Ostatní je snadné, stačí přidat kmín a sůl. Právě posledně jmenovanou přísadu bere každý automaticky, jednoduše sůl k bramborám patří. Ale proč? Ve stravě je soli příliš a lidský organismus trpí, je přitom nadmíru snadné tento nešvar změnit, stačí k tomu bylinky.

Všudypřítomná slánka

Vařit bez soli? Každý si jistě vzpomene na pověstnou pohádku Sůl nad zlato. Zatímco v dobách minulých měla sůl ve stravě opodstatnění, dnes je soli ve stravě příliš a škodí, způsobuje vysoký krevní tlak, vede k ateroskleróze nebo ke kardiovaskulárním chorobám. Špetka přidaná do pokrmů jistě nevadí, ale všudypřítomná slánka na jídelních stolech způsobuje, že si lidé jídlo zbytečně přesolují. Nemohou se pak divit, že mají oteklé nohy nebo ruce, trpí nadýmáním a zadržováním vody, riskují zmíněné zdravotní potíže, ale také hůře spí. Podle Světové zdravotnické organizace je denní doporučená dávka stanovena na 5 gramů soli.

Doporučený článek:  Cibule zdraví prospěje v jakékoli formě. Přidat ji můžeme do každého jídla
Zdroj obrázku: Freepik

Chutnají i bez soli

Brambory vařené bez soli si dokáže jen málokdo představit, ale opravdu je to možné, aniž by chuť byla mdlá. Vhodnými alternativami k soli jsou bylinky, které umí vytvořit kulinářský zázrak i z obyčejných brambor. Navíc jsou mnohem zdravější než sůl a mohou ulevit od různých zdravotních obtíží. Jediné, co je potřeba, je vyzkoušet je namísto soli. Jistě překvapí nejen nevšední chuť, ale také lepší trávení, které většina bylin podporuje.

Vhodné druhy koření

Exotické koření nebo tajuplné přísady? Ale vůbec, nejsnazší je sáhnout po osvědčených druzích, které má každý doma. Mohou se například přidat kuličky černého pepře nebo trochu nového koření a bobkový list. Zajímavé a velmi lahodné chuti se docílí pomocí pískavice řeckého sena, naopak tradičnější chuť dodá libeček. Při vaření brambor se do kastrolu může přidat pokrájená mrkev, petržel nebo celer, netradičně chutná paprika. Zvýraznit chuť je možné také přímo na talíři pomocí nasekaných bylinek, jako jsou pažitka, kopr, petržel nebo rozmarýn.

Zdroj: https://www.womenshealthmag.com/food/g30139449/salt-alternatives/
.

Doporučené články