Weisswurst neboli bílá klobása je známým masným výrobkem s dlouholetou historií. V Polsku její kořeny sahají až do 17. století. Právě to je důvod, proč k přípravě tohoto pokrmu existuje spousta různých přístupů. V tomto článku se dozvíte nejefektivnější způsoby k tomu, aby vaše klobása zůstala celistvá, šťavnatá a krásně aromatická.
Nejdůležitější je správný výběr
I když se to nezdá, už v obchodě by měly vést kroky k tomu, aby byla klobása co nejlepší. Výběr je totiž důležitější, než si myslíte, a škála druhů je rozmanitá.
Aspekty, na které se chceme opravdu zaměřit, jsou druh masa a jeho úprava. Často se můžete setkat s použitím masa vepřového či hovězího. Co se úpravy týče, klobásy můžou být dušené či syrové a rozlišuje se i stupeň jemnosti jejich namletí. Všechny tyto informace by vám měla prozradit etiketa.

Právě etiketa je pro výběr velmi důležitá. Budete totiž chtít vybírat typ s procentuálně nejvyšším obsahem masa a s co nejmenším množstvím jiných přidaných složek. Vyvarovat byste se měli hlavně nadměrného obsahu tuku, mouky nebo sóji. Setkat se můžete i s různými dalšími příměsemi, které ovlivní chuť, jako je například slanina, podíl hovězího masa či směsi koření. V tomto případě záleží pouze na vašich preferencích.
Kvalitu pochoutky můžete poznat i na první pohled dle barvy. I když název indikuje, že by měla být klobása bílá, není tomu tak. Čím bělejší je, tím větší obsah tuku se v ní nachází. Vybírejte kusy, které se přiklání spíše k šedé či růžové barvě.
Dále už stačí pouze správná příprava
Klobásu je potřeba spíše opařit než uvařit. Při takovém postupu je pak menší riziko jejího prasknutí. Vodu nepřiveďte úplně k varu. Těsně předtím, než k tomu dojde, hořák vypněte a vložte do vody klobásu. Ve vodě ji nechte asi 20 minut až půl hodiny.
Pokud chcete snížit riziko prasknutí opravdu co nejvíce, klobásu před úpravou propíchněte. O dodání chuti se můžete postarat okořeněním vody.
Zdroj: https://www.finedininglovers.com/article/what-weisswurst-and-how-cook-it